Tri spomenika hrvatskim velikanima

Spomenici velikanima hrvatske povijesti - Petru i Katarini Zrinski, Franu Krsti Frankopanu te banu Josipu Jelačiću Bužimskom otkriveni su u Cirkovljanu pokraj Preloga. Nalaze se u središtu mjesta na Trgu sv. Lovre. Spomenici u čast Zrinskima i Frankopanu otkriveni su u povodu obilježavanja 340. godišnjice njihove mučeničke smrti u Bečkom Novom Mjestu.

Otkrivanje spomenika dio je programa obilježavanja uspomene na 30. travnja 1671., kada su pogubljeni glavni sudionici Zrinsko-Frankopanske urote. Program, u sklopu 10. obljetnice svojeg osnutka, organizira povijesna postrojba Zrinska garda iz Čakovca. 

Predsjednik Zrinske garde Alojzije Sobočanec rekao je kako žrtva Zrinskih i Frankopana za domovinu nikada neće biti zaboravljena. Istaknuo je da je prošle godine pokrenuta inicijativa da se 30. travnja proglasi Spomen-danom na žrtvu Zrinskih i Frankopana.

Spomenik banu Josipu Jelačiću Bužimskom otkriven je, pak, kako bi se obilježila pobjeda u ratu s Mađarima i priključenje Međimurja domovini te u sjećanje na povijesni događaj - ukidanje kmetstva. To se dogodio na današnji dan 1848. godine.

Otkriven je i spomenik Cirkovljanka, koji označava pobožnu ženu iz mjesta, a nalazi se u dvorištu crkve svetoga Lovre, najstarije crkve u preloškoj župi svetoga Jakoba. Spomenici su donacija profesora s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Matije Berljaka, koji je rođen u Cirkovljanu, javlja Hina.