Talijani ne daju Marka Pola

Talijani su ljutito reagirali na pokušaj Hrvatske da prisvoji legendarnog srednjovjekovnog istraživača i putopisca Marka Pola, piše "Daily Telegraph". Naime, negodovanje je uslijedilo nakon što je muzej posvećen Marku Polu u kineskom gradu Yangzhouu otvorio bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Otvarajući muzej Mesić je opisao Pola kao svjetskog istraživača, rođenog u Hrvatskoj, koji je Kinu predstavio Europi. Reagirao je talijanski dnevnik "Corriere della Sera" opisujući Mesićevu izjavu kao budalaštinu i provokaciju.

Pripisivanje hrvatske nacionalnosti Marcu Polu ili bilo kome drugom koji je rođen na tom otoku u to vrijeme, samo zato jer je on sada dio Hrvatske, iskrivljuje povijesne činjenice, piše list. Uz to, list kritizira i talijanske diplomate u Kini jer su dopustili da im promakne netko tako poznat, što može nanijeti štetu prijateljskim odnosima, trgovini i turizmu.

Točno mjesto i datum rođenja Marka Pola, koji je postao poznat zbog zapisa o svom putovanju kroz Kinu, nisu poznati. Neki povjesničari tvrde da je rođen na Korčuli, da mu je otac bio Mateo Pilić, trgovac iz Dalmacije, koji je talijanizirao prezime u Polo kada se naselio u Veneciji. Oko mjesta rođenja postoje sporenja, Mlecima ili Korčula, no nije sporno to da se 1254. rodio u ondašnjoj Mletačkoj Republici.

Ulica i dio grada Korčule (po postojećim zapisima) u kojem se danas nalazi tzv. kuća Marka Pola, sagrađena poslije njegove smrti, odgovaraju prostoru koji od najranijih dana pripada upravo obitelji Polo. O imenu također ima sporenja, talijansko ili hrvatsko podrijetlo: pretpostavka je da je slavenskog podrijetla i dolazi od ptice vodarice koja se u tom kraju nazivala pol. Tome u prilog ide i grb obitelji Polo koji sadrži slike četiri ptice vodarice. Štoviše i sam Marko se potpisivao s Pol, a ne latiniziranim Polo.