"Pop art is not dead"

Izložba "Pop art is not dead", koja kroz radove šesnaest hrvatskih umjetnika prikazuje nove interpretacije tog slavnog umjetničkog pokreta iz druge polovice 20. stoljeća, otvorena je u Galeriji Klovićevi dvori.

Izložba nudi kolektivnu optiku skupine autora čija djela zorno svjedoče o novim interpretacijama pop-arta, no nije riječ o grupi ili novom pokretu, već umjetnicima koji svjesno ironiziraju često citirane teme baštinjene iz anglosaksonskog pop-arta ili domaćih masovnih medija, stoji u najavi izložbe. Među njima su Rene Bachrach Krištofić, Željko Badurina, Snježana Ban, Ana Barbić Katičić, Dražen Budimir, Iva Gašparić Živković, Nikolina Ivezić, Helena Janečić, Denis Krašković, Marin Marinić, Robert Pauletta, Marina Stoponja, Petra Lidia Ševeljević, Robert Šimrak, Tanj Tintor Keller i Leo Vukelić.

Izrazito kolorističkim slikama, skulpturama i instalacijama, oni ukazuju na utjecaj agresivne reklamne industrije, ikone potrošačke civilizacije i opću eroziju vrijednosnog sustava, društvenog, političkog, globalnog i lokalnog te upozoravaju na ekološku osviještenost i ulogu čovjeka u kontekstu održiva razvoja, ne libeći se pri tome zadirati i u neka religijska pitanja.

Pokazujući da pop-art nije mrtav, izložba upozorava na kontinuitet i obnovu interesa umjetnika srednje i mlađe generacije za pop-art. Njome se fenomenološki i povijesno sažima ta umjetnička pojava koja se nastavlja u drugačijim interpretacijama primjerenim sadašnjoj popularnoj kulturi, što se potvrđuje kreativnim kritikama konzumerizma, mode i općeg 'žutila' kao i svježim stavom prema undeground časopisima, 'big-brother' zvijezdama, erotskoj provokaciji, lifestylu i uopće trivijalnome, ističe se na web stranicama Klovićevih dvora.

Autorica stručne koncepcije je Koraljka Jurčec Kos, a koautorica Nikolina Ivezić. Izložba će biti otvorena do 12. lipnja.