Dunavska konferencija u Vukovaru

Političkom potporom 14 zemalja Dunavske regije pripremi i provedbi dunavske strategije Europske unije, u Vukovaru je završila Dunavska konferencija. Otvorila ju je premijerka Jadranka Kosor, a u radu su sudjelovali ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, europski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn, predsjednica Europskog odbora regija Mercedec Bresso te dužnosnici 14 država.

Rijeka Dunav nam je poveznica i prilika da potvrdimo naš zajednički dunavski indentitet, poručila je premijerka navevši kako se u vrhu hrvatskih prioriteta unutar Dunavske strategije nalazi obnova Luke Vukovar, izgradnja višenamjenskog kanala Dunav-Sava te razminiranje poljoprivrednih i šumskih površina na području Vukovarsko-srijemske i Osiječko-baranjske županije.

Povjerenik Europske komisije za regionalnu politiku Johannes Hahn istaknuo je kako ne može zamisliti bolji okvir za suradnju država članica i nečlanica EU od Dunavske strategije koja kako je kazao, mora biti obvezujuća za sve njezine partnere.

Premijerka Kosor sastala se, na marginama vukovarske Dunavske konferencije, s Johannesom Hahnom i Mercedes Bresso. Hrvatska premijerka svoje je sugovornike detaljno upoznala sa završnom fazom hrvatskih pregovora, a u tom je smislu istaknula i važnost regionalne suradnje i dosadašnje pretpristupne pomoći koju je Hrvatska koristila kroz razne fondove Europske unije.

Povjerenik Hahn i predsjednica Odbora regija Bresso rekli su da je sve što hrvatska vlada radi u interesu građana i za njihovu korist te izrazili potporu završetku pregovora i ulasku Hrvatske u Europsku uniju, prema priopćenju.
Mercedes Bresso pozvala je predsjednicu hrvatske vlade da se obrati Odboru regija, što je ona i prihvatila.