HAZU slavi 150 godina

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježava 150. obljetnicu osnutka. Prvi dio proslave održan je u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu, gdje su na svečanosti, uz akademike, bili i visoki državni dužnosnici te izaslanici drugih europskih akademija.

Među nazočnima su hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, izaslanik predsjednice Vlade Radovan Fuchs, ministar znanosti, obrazovanja i športa, ministar kulture Jasen Mesić, načelnik Glavnog stožera OSRH Drago Lovrić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Marin Srakić te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Svečanost je počela hrvatskom himnom i ulomcima iz govora koji je biskup Josip Juraj Strossmayer održao na današnji dan 1861. u Hrvatskome saboru i kojime su postavljeni pravni temelji za osnutak Akademije. Najveća vrijednost Akademije oduvijek su bili njezini članovi, istaknuo je predsjednik HAZU Zvonko Kusić, izrazivši poštovanje prema svim dosadašnjim članovima koji su stvorili djela trajne vrijednosti nacionalnog i međunarodnog značenja, odnosno trajno dobro nacije.

Današnja generacija u Akademiji ima obvezu uključiti se u rješavanje aktualnih društvenih pitanja kao što su to činili naši prethodnici, koji su bili vizionari za svoje doba i znatno pridonijeli rješavanju važnih nacionalnih pitanja, u prvom redu stvaranju kulturnog identiteta i identiteta nacije, ustvrdio je Kusić.

Na svečanosti je predsjednik Josipović predao akademiku Kusiću Hrvatsku državnu nagradu za zasluge i postignuća u promicanju znanosti i gospodarstva u Republici Hrvatskoj.

HAZU cijele ove godine nizom različitih aktivnosti obilježava veliku obljetnicu, a danas će se tom prigodom, u večernjim satima, održati i svečani koncert Zagrebačke filharmonije u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.