Umro argentinski pisac Ernesto Sabato

Argentinski književnik Ernesto Sabato, autor romana Tunel, djela koje smatraju egzistencijalističkim klasikom, te intelektualac koji je predsjedao povjerenstvom za istraživanje zločina argentinske vojne diktature, umro je danas u dobi od 99 godina.

Fizičar po struci, Sabato se odrekao znanosti i postao književnik te se proslavio romanima Tunel (1948.), O herojima i grobovima (1961.) te Abadon, Upropastitelj (1974.).

Nakon zloglasne vojne diktature u svojoj zemlji (1976.-1983.) Sabato je predsjedao Nacionalnim povjerenstvom za nestale (CONADEP), koje je istraživalo sudbinu desetaka tisuća Argentinaca nestalih tijekom diktature.
Povjerenstvo je prikupilo 50.000 stranica svjedočanstava o zločinima otmica, mučenja i silovanja pristaša ljevičarske gerile.

Zaključci i preporuke da bi vojnici koji su sudjelovali u prljavom ratu trebali biti suđeni, objavljeni su 1984. u knjizi Nunca Mas (Nikad više). Sabata su obožavali mladi ljudi i studenti, podupirala ga je ljevica, no nikada nije pripadao nijednoj političkoj stranci.

Ne pripadam nijednoj stranci. Samo podupirem sve što se čini dobrim za ovu oboljelu zemlju i osuđujem sve što se čini lažnim, odurnim, prljavim, korumpiranim i licemjerenim, rekao je.

Sabatova tri romana prevedena su na hrvatski jezik.