GSS spasio penjačicu

Zadarska Gorska služba spašavanja jučer je spasila penjačicu koja je s ozljedom skočnoga zgloba zapela na visini od oko 100 metara na stijeni Anića kuka u kanjonu Velike Paklenice. Budući da zbog ozljede nije bila u stanju nastaviti penjanje, zatražena je pomoć HGSS-a.

Članovi HGSS-a uputili su se prema mjestu nezgode i pružili prvu pomoć, nakon čega je slijedio višesatni transport s mjesta nezgode do podnožja stijene, a zatim po veoma zahtjevnom terenu s mnogim odronima kamenja koji su ugrožavali gorske spasioce i samu akciju. Prijevoz unesrećene penjačice dodatno je otežavala kiša, koja je stijenu činila skliskom i vrlo opasnom za kretanje. Unesrećena je osoba na parkiralištu kanjona Velike Paklenice predana ekipi Hitne medicinske pomoći na daljnju skrb.

Osim dežurnog tima HGSS-ove stanice Zadar, u akciji spašavanja sudjelovali su članovi iz stanica Karlovac, Ogulin, Rijeka i Zagreb te Gorske službe spašavanja Bosne i Hercegovine koji su u Paklenici bili kao dio osiguranja jučer održanog 12. međunarodnog natjecanja u brzinskom penjanju Big Wall Speed Climbing.