Dozvola za život

Svaka dob svakom Amerikancu donosi novi niz nezaobilaznih pravila ponašanja.

Dobar Amerikanac poznaje se od rođenja. Njegova je obitelj solidna, religija po mogućnosti kršćanska, boja kože po mogućnosti još uvijek bijela, zanimanje određeno obiteljskom tradicijom, bračno stanje oženjen do smrti, pogreb posjećen. To pogotovo vrijedi za državu poput Arizone, koja je na glasu kao izrazito konzervativna.

Doći ovamo na kratko i postati cijenjen član zajednice, prilično je postignuće. Takvo je upravo ostvarila moja mala međunarodna grupa: ovog smo tjedna preuzeli diplome Državnog sveučilišta Arizone, uz prigodnu svečanost i sve počasne simbole koje taj životni trenutak zahtijeva. Sad nas čekaju još dva mjeseca izvannastavnih aktivnosti, ali sve je drugačije kad imaš u ruci dokaz pripadnosti.

Svečanost je ritual – skup pravila koja događaj čine uspješnim i njegove sudionike sretnima. Stati u red za prigodni ručak jednako je važan i svečan čin kao i stajati u redu za dodjelu diploma. Svaka prigoda ima niz simbola i onaj tko ih misli zaobići izlaže se riziku balansiranja na oštrici skandala.

Pravila, upute i obrasci temelj su svakog društva, to je jasno. Ali malo ih gdje kao u Americi ljudi rado prihvaćaju, ne kao teret, već kao pomoć pri svakodnevnim radnjama, i ne sanjajući da bi ih ikad zaobišli. Odstupanje je automatski znak latentnog neposluha ili neobuzdane kreativnosti.

U Phoenixu je Fundacija za pravne i obrazovne usluge tiskala i na sve strane poslala priručnik Kad navršiš 18, uz pripadajuću internetsku stranicu LawForKids.org. Tu lijepo piše da je prema zakoniku Arizone, članak A.R.S. §1-215(3), odrasla svaka osoba s 18 godina i više, što podrazumijeva određena prava i odgovornosti.

Knjižica navodi sve zakone koji reguliraju izazove i poroke samostalnog života te nudi savjete kako ih prebroditi ili izbjeći: alkohol, droga, kućno i seksualno nasilje te kriminal svake vrste. Ali i bankovno poslovanje, krediti, ugovori, potrošačka i radnička prava. Nezaobilazna su glasačka prava, porotničke dužnosti i prometna pravila. Tu je čak i bračno zakonodavstvo, uključujući brakorazvodne parnice. U Arizoni valja dobro proučiti i zakone o rukovanju oružjem, na koje svatko punoljetan ima pravo.

Ako niste suludi umjetnik, ekscentrični bogataš ili barem rock zvijezda, znat ćete da ste uspjeli u životu ako nikad niste skrenuli s pravog puta, koji je davno propisao netko mnogo mudriji i važniji od vas.