Magnetska rezonancija Vukovaru na njegov dan

Vukovar slavi Dan grada i blagdan svojih zaštitnika - svetih Filipa i Jakova.  Odana je počasti poginulim braniteljima polaganjem vijenaca na memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata.

Svečanost obilježavanja nastavljena je u Vukovarskoj bolnici, kojoj je ministar zdravstva Darko Milinović predao uređaj za magnetsku rezonanciju vrijedan 8 milijuna kuna. Rekao je da će se time rasteretiti uređaj u Osijeku i smanjiti lista čekanja na pretragu koja je dosad bila šest mjeseci. Dodao je kako su se liste čekanja u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj u zadnje dvije godine smanjile između 10% i 40%. Vlada je u vukovarsku bolnicu dosad uložila više od 200 milijuna kuna.

Milinović je kako je Vukovar simbol ratnog zdravstva u Hrvatskoj, a ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac hrvatska heroina.

Ravnateljica Bosanac je rekla uređaj će služiti za dijagnostičko otkrivanje raznih vrsta bolesti i da je jedini na području Vukovarsko-srijemske županije.

Na svečanom otvorenju prostorije za magnetsku rezonanciju govorili su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i ratni ministar zdravstva Andrija Hebrang, koji je rekao da je nad vukovarskom bolnicom u Domovinskom ratu počinjen najveći zločin nakon Drugoga svjetskog rata za koji još nitko nije odgovarao.Podsjetimo, jučer je svečanom sjednicom Gradskoga vijeća obilježen dan grada te su zaslužnim pojedincima, ustanovama, udrugama i tvrtkama uručena gradska priznanja.

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo istaknuo je kako je Vukovar jedini grad u Hrvatskoj koji ima sedam asistenata za rad s djecom s posebnim potrebama, financira sve studente stipendiste, a učenicima je omogućen besplatan prijevoz u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Sabo je izrazio žaljenje što na sjednici Gradskoga vijeća nisu bili predstavnici Vlade i Hrvatskog sabora iako su Jadranka Kosor i Luka Bebić dopodne bili u Borovu, na obilježavanju 20. obljetnice ubojstva dvanaestorice hrvatskih redarstvenika.

Predsjednik Gradskog vijeća Tomislav Džanak kazao je kako će zatražiti donošenje posebnog zakona o zapošljavanju u gradu Vukovaru jer u Vukovaru radi nekoliko tisuća stanovnika ostalih slavonskih gradova, a za Vukovarce nema posla.

Tijekom svečane sjednice general bojniku Blagi Zadri posmrtno je dodijeljena nagrada za životno djelo u Domovinskom ratu. Uručene su i plakete i medalje grada Vukovara te potpisani sporazumi o prijateljstvu između Vukovara i Sinja, Šibenika i Trogira.