Mađarski i film noir u "Tuškancu"

U okviru kulturnih aktivnosti vezanih uz mađarsko predsjedanje Europskom unijom Veleposlanstvo Republike Mađarske i Hrvatski filmski savez (HFS) od 3. do 7. svibnja organiziraju ciklus suvremenog mađarskog filma, izvijestio je danas HFS.

Ciklus otvara film "Obiteljsko gnijezdo", dugometražni prvijenac jednog od najcjenjenijih predstavnika europske filmske avangarde Bele Tarra. Slijedi komedija "Nekako američki 2" Gabora Herendija te dvije drame, "Sretan novi život" Arpada Bogdana, dobitnik posebne berlinske nagrade u 2007. i "Intimne slike" Petera Szajkija, najbolji debitantski film na Tjednu mađarskog filma 2009. Ciklus zatvara humorna drama "Ružičasti sir" Barnabasa Totha.

U kinu "Tuškanac" će se 5. i 6. svibnja održati i prvi "Noir Festival" s klasicima tog filmskog žanra. Prvi dan na programu je film "Dama iz Šangaja" Orsona Wellesa iz 1947., a idući dan u cjelonoćnom maratonu prikazat će se "Bulevar sumraka" Billyja Wildera, "Smrtonosni poljubac" Roberta Aldricha iz 1955., Demoni" Henry-Georgesa Clouzota iz 1955. i "Mulholland Drive" Davida Lyncha iz 2001.