Pogorelić večeras u "Lisinskom"

U sklopu Crvene oktave večeras će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, na koncertu posvećenom velikom skladatelju i pijanistu virtuozu Franzu Lisztu, nastupiti pijanist Lovro Pogorelić, izvijestila je Zagrebačka filharmonija.

Orkestrom Zagrebačke filharmonije ravnat će kineski maestro Muhai Tang. Na početku koncertne večeri Pogorelić će izvesti Lisztovu poznatu simfonijsku pjesmu Les Preludes, a zaključit će je još jednim Lisztovim slavnim orkestralnim ostvarenjem, simfonijskom poemom Tasso: Tužaljka i trijumf.

Na koncertu, kojim se Zagrebačka filharmonija priključuje obilježavanju velike 200. obljetnice od Lisztova rođenja, izvest će dva kultna Lisztova ostvarenja - Prvi klavirski koncert te Prokletstvo za klavir i gudački orkestar.

Lovro Pogorelić školovan je u prestižnoj klasi Konstantina Boginoa, a prvi recital zabilježio je već u trinaestoj godini. Samo dvije godine kasnije predstavio se po prvi put i uz orkestar, Klavirskim koncertom Roberta Schumanna. Danas nastupa u prestižnim dvoranama Francuske, Švicarske, Velike Britanije, u Kanadi, Japanu, Rusiji, SAD-u. Živi na relaciji Zagreb-Moskva, predaje klavir na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji i umjetnički vodi PagArtFestival.

Intenzivnu diskografsku aktivnost okrunio je jednim od prvih glazbenih DVD-a u svijetu, a francuski glazbeni kanal Mezzo godine 2006. snimio je o njemu i dokumentarni film.