"Seksualni stavovi" i "Doba apsurdnosti"

U izdanju Naklade Ljevak izišao je izvrstan vodič kroz povijest mitova o ljudskoj seksualnosti, kako djelo "Seksualni stavovi - mitovi i činjenice", opisuje New York Times.

Na 327 stranica seksolozi i povjesničari, profesori Vern i Bonnie Bullough, izlažu i komparativno sučeljavaju mitove i činjenice o seksualnim običajima i etici. Krećući se od antike, preko srednjovjekovnog kršćanstva, islama te kineskih i indijskih kultura i religija, autori ispituju porijeklo i oblik različitih seksualnih tema, od prostitucije, pornografije, opscenosti, masturbacije, transseksualizma, transvestizma, do menstruacije, pobačaja, golotinje i drugog. Autori nastoje svoje istraživačko očište učiniti što transparentnijim i otvorenijim, iako ne niječu da je ono neizbježno omeđeno zapadnim kulturnim horizontom.


Novo osmišljavanje pojma moralnosti

Prikazujući kako pretpostavke o ljudskoj seksualnosti u prošlosti i danas podrivaju stavove o moralnosti, Vern i Bonnie Bullough dolaze do zaključka da pojam moralnosti valja iznova osmisliti u svjetlu modernih društvenih promjena.

Proučavanje seksa bilo je tabuizirano područje, a po mnogo čemu takvim i ostaje. Ima mnogo razloga za to. Jedan je taj što još od viktorijanskog doba prevladava mišljenje da određene teme, među njima i seks, nisu prikladne za javnu raspravu. Posljedica tog stava je da se dobar dio rasprava o seksu vodio u tajnosti, što je plodno tlo za pogrešne informacije. Drugi je razlog taj da je za mnoge seksualna aktivnost grijeh, osim u svrhu prokreacije.

Djelo je s engleskog preveo Igor Buljan.

Druga zanimljiva knjiga u izdanju iste kuće nosi naslov "Doba apsurdnosti", odnosno podnaslov "Zašto nam moderan život ne dopušta da budemo sretni.


Kako prigrliti moderan život


U svijetu koji nameće konzumaciju, površne međuodnose i trajnu mladost često se osjećaju nezadovoljstvo i tjeskoba. Autor djela Michael Foley raspravlja o tome mučnom problemu na zabavan način istražujući kako potreba za ispunjenjem obmanjuje ljude 21. stoljeća u njihovu radu, ljubavi i starenju. Pritom se služi nizom izvora, od drevnih zapisa preko filozofskih i književnih djela do najnovijih istraživanja na polju psihologije i na ironičan način rasvjetljava apsurdnost suvremene kulture.

Zaključno, ne osuđujući ni odbacujući pritom naše doba, predlaže strategiju koja navodi da se prigrli moderan život, a ne samo prihvati – ali prethodno valja shvatiti da je apsurdnost nova uzvišenost.

Natjerat će vas da se smijete možda više negoli ste se ikada smijali nekoj knjizi popularne filozofije... (Foley) nemilosrdno kritizira apsurdnost našega društva, a pritom je simpatično svjestan vlastite, navodi, između ostalog, Guardian u svome prikazu knjige.

Prevedene 304 stranice djelo su Petre Štrok.