Marul predstavi "Reces i ja"

Dodjelom festivalskih nagrada u Splitu su završeni 21. Marulićevi dani. "Marul" za najbolju predstavu u cjelini, dodijeljen je predstavi "Reces i ja" Olje Lozice u produkciji teatra Exit i Kazališne družine Kufer iz Zagreba.

Izvrsnošću teksta, režije, glume i vizualno-glazbenog identiteta predstava "Reces i ja" uspostavlja neposrednu komunikaciju s publikom, na dirljiv način pričajući o onom najbitnijem u ljudskom životu - međuljudskim odnosima i potrebom za bliskošću, navedeno je u obrazloženju ocjenjivačkog suda festivala. Autorici predstave Olji Lozici pripala je i nagrada "Marul" i za najbolju režiju.

"Marul" za najbolji izvedeni tekst dodijeljen je Anti Tomiću i Željki Udovičić za tekst "Čudo u Poskokovoj dragi" u režiji Krešimira Dolenčića i u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh. U obrazloženju je istaknuto kako se ta nagrada dodjeljuje za jedinstvenu stvaralačku snagu kojom su autori oslikali mentalitet Dalmatinske zagore.

Nagrade "Marul" za najbolja glumačka ostvarenja dodijeljene su Aleksandru Bogdanoviću za ulogu Olivera Urbana u predstavi "Leda" u režiji Ivana Lea Leme i produkciji HNK Osijek; Ljiljani Bogojević za ulogu Dore Labudan u predstavi "Breza" u režiji Želimira Mesarića i produkciji HNK Varaždin; Mirjani Karanović za ulogu Mirjane u predstavi "Drama o Mirjani i onima oko nje" u režiji Ive Milošević i produkciji "Jugoslovenskog dramskog pozorišta" iz Beograda i Zlatku Košti za ulogu Michelangela u predstavi "Michelangelo Buonarroti" u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Kazališta lutaka Zadar.

Nagrada za dramaturšku obradu ili preradbu teksta dodijeljena je Borivoju Radakoviću za tekst "Breza", a za scenografiju je nagrada dodijeljena Valentini Crnković i Igoru Kordeju za predstavu "Čudo u Poskokovoj dragi", dok je nagrada za kostimografiju pripala Ani Savić Gecan za predstavu "Dolina ruža" u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavella.

Nagrada za oblikovanje svjetla dodijeljena je Ivi Nižiću za predstavu "Michelangelo Buonarroti", a nagrada za skladnu scensku glazbu - autorski rad pripala je Igoru Karliću za predstavu "Michelangelo Buonarroti".

Po sudu gledatelja 21. Marulićevih dana, najbolja festivalska predstava ie "Drama o Mirjani i ovima oko nje" hrvatskog dramskog pisca Ivora Martinića u izvedbi "Jugoslovenskog dramskog pozorišta" iz Beograda. To je bila jedina inozemna predstva od ukupno osam koliko ih se po odluci izbornice Gordane Ostović natjecalo na ovogodišnjem Festivalu hrvatske drame i autorskog kazališta.

Po odlucio žirija Slobodne Dalmacije, medijskog pokrovitelja Marulićevih dana, nagrada za najbolje glumačko ostvarenje pripala je mladoj glumici Aleksandri Stojaković za nastup u predstavi "Reces i ja".

21. Marulićeve dane zatvorio je župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader a zatim je u splitskom HNK-u izvan konkurencije izvedena predstava "Smrt trgovačkog putnika" Arthura Millera u režiji Dušana Jovanovića.