Subversive Film Festival

Ovogodišnje izdanje Subversive Film Festivala, što će se održati od 7. do 21. svibnja u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac, ponudit će kroz filmski i teorijski dio na temu Dekolonizacija Nove emancipacijske borbe drukčiji pogled na neke od marginaliziranih tema današnjice.

Umjetnička direktorica Dora Baras najavila je da će se u filmskom programu, usredotočenom na indijsku i afričku kinematografiju, predstaviti niz alternativnih pogleda, počevši od indijskih filmova nakon dekolonizacije 1947., kada su nastajali klasici indijskog filma i djelovali autori koji su izražavali nade i uvjerenja novoga društva.

U programu Godine svjetlosti: indijska kinematografija u razdoblju nakon neovisnosti prikazat će se, među ostalim, filmovi Raja Kapoora, Gurua Dutta, Bimala Roya i Ritwika Ghataka, kojemu će se prirediti i kraća retrospektiva.

Indijska kinematografija, prva u svijetu po veličini, predstavit će se i novijim 'nebolivudskim' uradcima, a poseban program posvećen je Shyamu Benegalu, vodećem autoru indijskog novoga vala i prvaku političkog filma u toj zemlji koji je i gost festivala.

Pregled afričke kinematografije donijet će program Grioti i agitatori: pionirska generacija subsaharske kinematografije, koji donosi izbor filmova pionira afričke kinematografije od šezdesetih godina, kada su dobili priliku stvarati samostalno, do osamdesetih, te program Nollywood: ljubav i magija, s filmovima nigerijske kinematografije, druge po redu svjetske filmske industrije po broju snimljenih filmova.

Filmski program obuhvaća i etnografski postkolonijalni film, autohtone filmske redatelje među Aboridžinima, Navajo Indijancima i drugima, a postkolonijalni film i estetika otpor tema su i Filmsko-teorijske škole koja će ugostiti ugledne svjetske predavače i redatelje.

U sklopu festivala održat će se međunarodna konferencija Nove emancipacijske borbe na kojoj će sudjelovati neki od najvažnijih suvremenih teoretičara, među ostalim, Antonio Negri, Terry Eagleton, Zygmunt Bauman, David Harvey, Slavoj Žižek, Samir Amin.

Na konferenciji će se održati niz predavanja, panela, promocija knjiga, tribina imena suvremene teorije i radikalne misli. Uz brojne diskusije, promocije knjiga i predavanja, održat će se okrugli stol u povodu 50. obljetnice Pokreta nesvrstanih.