Prvi Noir festival u Zagrebu

U Zagrebu se, na lokacijama galerije "Velvet", kina Tuškanac i Kina pod zvijezdama Tuškanac, danas i sutra održava prvi "Noir Festival". Otvorit će ga kratkometražni film i izložba fotografija "Mean to Me" umjetničkog dvojca Davida McDermotta i Petera McGougha.
U galeriji "Velvet" sutra će se održati okrugli stol o 'noiru' u umjetnosti, na kojemu će sudjelovati Mima Simić, selektorica festivala i filmska kritičarka, filmolog Nikica Gilić, glumica Ivana Roščić, modna kritičarka Ana Lendvaj, slikar Saša Šekoranja i filmski kritičar Dean Kotiga.

Filmski program festivala donosi klasike noira, među ostalim, filmove "Dama iz Šangaja" Orsona Wellesa, "Bulevar sumraka" Billyja Wildera, "Smrtonosni poljubac" Roberta Aldricha, "Demoni" Henri-Georgea Clouzota, "Noć lovca" Charlesa Laughtona i suvremeni klasik neo-noira "Mulholland Drive" Davida Lyncha.

U suradnji s modnim događajem "Cro a porter", Noir Festival će u predvorju hotela Regent Esplanade od 5. do 8. svibnja postaviti izložbu "Fashion Noir", na kojoj će desetak vodećih hrvatskih modnih dizajnera predstaviti svoje modne kreacije nadahnute stilom noira.