"Dubrovački Srbi katolici"

Dubrovački srpskokatolički pokret nije posljedica samo višestoljetnoga dubrovačkoga društveno-političkog i povijesnog bića, nego i odraz specifičnoga dubrovačkog mentaliteta i mentalnog sklopa koji je na toj podlozi stoljećima oblikovan. Istaknuto je to večeras u Dubrovniku na predstavljanju knjige Nikole Tolje Dubrovački Srbi katolici - istine i zablude.

Autor ističe kako srbokatoličku pojavu u Dubrovniku valja smjestiti u povijest Dubrovačke Republike, osobito u 19. stoljeću, i u političke prilike države u kojoj su se Dubrovčani našli, te u hrvatski i srpski povijesni razvitak.

Kako je na predstavljanju istaknuo autor, pitanje svih pitanja jest ono koje na prvi pogled nemalo zbunjuje, a to je što je to što je veliki broj najbiranijih fetivih Dubrovčana natjeralo da u mnogostoljetnoj hrvatskoj Ateni zametnu srpsku nacionalnu i političku misao.

Autor Nikola Tolja (1938.) dugogodišnji je nastavnik i profesor u dubrovačkim osnovnim školama, a nekoliko godina bio je ravnatelj Pomorske škole u Dubrovniku, prenosi Hina.