Glembajevi aktualniji nego ikad

U Hrvatskom narodnom kazalištu premijerno je izvedena drama Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže u režiji slovenskog redatelja Vite Taufera. Scenograf je Ivo Knezović, kostimograf Leo Kulaš, skladatelj Andrej Goričar i oblikovatelj svjetla Pascal Merat. 

S obzirom na to da su za ovu Krležinu prvorazrednu kulturnu senzaciju u tri čina čak postojale liste čekanja, odnosno karta se čekala mjesecima, i ova je premijera pobudila veliko zanimanje. Gotovo je cijeli tekst drame izgovoren, i to pod redateljskom palicom Slovenca Vite Taufera. Protagoniste tumače Ljubomir Kerekeš, Milan Pleština... Barunica Castelli ovoga je puta Alma Prica.

Bela Krleža, prva barunica Castelli, kojoj je to bio scenski debi, ulogu je igrala gotovo četiri desetljeća. Naslijedila ju je Neva Rošić, poslije Ena Begović, a među plejadom barunica je na riječkoj pozornici i Severina.  

Zašto Gospoda Glembajevi uvijek iznova zaintrigiraju javnost? Podsjetimo: tekst o usponu i propasti ugledne bankarske obitelji razračunava se s lažnim društvenim sjajem i opsjenama koje donosi novac, a kako smo s 'bankarskim' pričama posljednjih mjeseci 'dobro' upoznati, ova nam dobro dođe da podsjeti kako se i gotovo nakon jednog stoljeća situacija ne mijenja previše - samo što nam se čini da broj Glembaja raste...