Sanader korak bliže izručenju

Austrija će Hrvatskoj izručiti bivšeg premijera Ivu Sanadera. Provstupanjska je to presuda sutkinje Zemaljskog suda u Salzburgu Claudie Lechenr.

Werner Suppan i Goran Suić, Sanaderovi odvjetnici, najavili su žalbu Visokom sudu u Linzu. Žalba se mora dati u roku od 14 dana, a Sud ima nekoliko tjedana za odluku. Sanaderovi odvjetnici mogu se nastaviti žaliti Vrhovnome te Ustavnome sudu tako da bi slučaj bi mogao potrajati i godinu i pol dana, koliko je trajalo izručenje Vladimira Zagorca. Do odluke -  Sanader ostaje u pritvoru.

Austrijska novinska agencija APA prenosi glasine prema kojima je Sanader unajmio stan u Salzburgu za slučaj da bude pušten iz pritvora. Odvjetnik Suić tu je vijest demantirao.

Sanadera je odluka o izručenju pogodila, ali će se i dalje boriti, izjavio je odvjetnik Suppan. Već smo iscrpno prikazali mogućnosti političkog utjecaja u Hrvatskoj, ali sud nije na to reagirao, dodao je Sanaderov odvjetnik.


Sanaderu ipak nisu odblokirani računi

Odvjetnik Goran Suić rekao je za HTV da je austrijski sud oslobodio Sanadera sumnje za pranje novca preko jedne tirolske banke. Suić je ustvrdio da je sud sukladno tome odmrznuo Sanaderovu imovinu u Austriji u vrijednosti oko 10 milijuna kuna, koja je uglavnom pronađena u sefovima. 

Međutim ta se informacija pokazala netočnom. U USKOK-u smo doznali da je austrijski sud njegovu tastu Ivi Šariću odblokirao samo jedan račun, i to na zahtjev banke. To je račun na kojem nije aktiva, nego je riječ o obvezama prema banci. O tom postupku Austrija je uredno obavijestila naše državno odvjetništvo.

U Hrvatskoj je obitelji Sanader blokirano 19 milijuna kuna, gotovine, nekretnina i pokretnina.


Reakcije na odluku o izručenju

Komentirajući odluku Suda da odobri izručenje Sanadera, predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako svi u Hrvatskoj mogu imati pravedno suđenje pa tako i Sanader. To će suđenje biti pod velikom lupom ne samo hrvatske već i međunarodne javnosti. Uvjeren sam da će naše pravosuđe sigurno donijeti zakonitu i pravednu presudu, rekao je hrvatski predsjednik koji u Firenci sudjeluje na konferenciji o stanju EU-a, a primit će i prestižnu nagradu Galileo 2000 za mir.

Dvojbe oko izručenja Sanadera

Sanader je u pritvoru od 10. prosinca prošle godine zbog pet istraga koje se vode protiv njega u Hrvatskoj i sumnji da je porezne obveznike i javna poduzeća oštetio za desetke milijuna kuna. Hrvatska bivšeg premijera tereti za zloporabu položaja i ovlasti, tj. izvlačenje milijuna kuna iz ministarstava i javnih poduzeća preko Fimi medije te nezakonito poslovanje HEP-a s Diokijem.