Kriza nije samo gospodarska i politička

Gost emisije Nedjeljom u dva urednika i voditelja Aleksandra Stankovića bio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić. Rekao je da su odustali od prosvjeda 1. svibnja jer prošlih godina nisu uspjeli okupiti velik broj ljudi. Dodao je da se na prosvjedu mora, kako bi uspio, okupiti dovoljno ljudi.

Ribić je izjavio da u izbornoj godini sindikati moraju biti u pregovaračkom procesu ili, kako ga neki nazivaju, trgovini s vlašću. To doslovno glasi: mi vama dajemo socijalni mir, vi nama povećanje prava. To je razlog zašto se trenutačno sindikati ne bune, odnosno prosvjeduju. Posao koji sindikati rade ne obavlja se samo na ulici, radi se i za stolom, rekao je Ribić.

Socijalno je partnerstvo kompromitirano. To se smatra lošim, nema zemlje u kojoj postoji takav pristup tome u javnosti, smatra.

Premijerka Jadranka Kosor tvrdi da nam je sve bolje i bolje. Ribić je to komentirao riječima da Hrvatska izlazi iz krize, ali presporo. Hrvatska s ovakvim mentalnim stanjem neće moći postati napredna članica Europske unije, nego manje razvijena, dodao je.

Hrvatska kriza nije samo gospodarska i politička, nego i društvena i moralna. Postoji opće nepovjerenje u institucije, opće nepovjerenje u stranke, smatra Ribić. Prema njegovu mišljenju, vlast je za neka pitanja sposobna, a za neka nesposobna. 

U videoprilogu pogledajte cijelu emisiju.