Izložba Smiljana Popovića u Đakovu

U povodu Dana grada Đakova, 8. svibnja, te 722. godine njegova prvog pisanog spomena, u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera otvorena je izložba akademskog slikara Smiljana Popovića.

Đakovačkoj likovnoj publici taj je autor poznat od posjeta pape Ivana Pavla II., odnedavno blaženika, Đakovu 7. lipnja 2003. Tada je Popović izradio Papin portret, koji krasi Crveni salon Nadbiskupskog doma u Đakovu. Ivan Pavao II. prigodom posjeta Đakovu potpisao se na svoj portret u Popovićevoj izvedbi. Drugi Papin portret, izrađen također 2003., nalazi se u Vatikanu.

Na izložbi, koju je otvorio đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, predsjednik HBK-a Marin Srakić prikazani su religiozni motivi iz autorova nadrealističkog obzora.

Kad čovjek promatra te umjetničke slike prva mu je misao kao da se vratio s Mjeseca, gdje je proživio nešto lijepo što na Zemlji nemamo, rekao je nadbiskup Marin Srakić.

Portret Ivana Pavla II. nije izložen, ali jest slika s prizorom njegova izlaska iz đakovačke katedrale 2003., prenosi Hina.