Majčin dan za sve uzraste

Nije 8. mart, već 8. maj. U ožujku je dan svih žena – radnica, domaćica, supruga i onih slobodna bračnog stanja, te majki. Ali u svibnju slave samo ove potonje.

Koliko znam, obilježavanje zahvalnosti majkama u zapadnom svijetu izravno je povezano s mjesecom marijanske pobožnosti u skladu sa slavljem Gospe kao vrhunaravne majke svih kršćana. Ne znam je li to i razlog da je praznik rada 1. svibnja, koji mi u Europi iznimno cijenimo, u Americi prošao sasvim neopaženo.

No znam da je meni igrom slučaja Majčin dan pao upravo na dan kad napuštam Phoenix i Arizonu, te počinjem sveameričku konvergencijsku turu, tj. dvomjesečno studijsko putovanje po raznim gradovima Sjedinjenih Država gdje je spajanje dvaju ili više medija donijelo rezultate vrijedne spomena.

Iskreno rečeno, unatoč temperaturi koja je ovdje u pustinji danju već gotovo 30 stupnjeva, prvi put me malo me zazeblo oko srca od majčinske odsutnosti i željela bih zagrliti svakoga komu njegova majka na bilo koji način nedostaje.

Utoliko prije što Phoenix i okolica ovih dana obiluju prigodnim događajima. Novine i TV programi su postali neodoljivo cvjetni i ružičasti. Netko se čak dosjetio da je najmnogoljudnije sjevernoameričko indijansko pleme Algonquin, koje je nastavalo prostor od današnje Nove Engleske do Velikih jezera i štovalo mjesečeve mijene, svibanjski mjesec nazivalo cvjetnim.

Ako se želite pridružiti slavlju a niste sigurni kako, Google nudi niz prijedloga da originalnom idejom majci priredite sasvim osobno iznenađenje.

Zašto ne? Ako smo uvezli Valentinovo već tako davno da vjerujemo kako smo ga oduvijek slavili, ne smeta još jedan praznik. Uostalom, to je jedan od rijetkih uvoznih proizvoda na koji se ne plaća carinska pristojba.
Oprostite na pojačanom intimnom tonu u ovom nastavku Hrvatske veze iz Arizone na rastanku. Sad ću se ja vratiti u surovu stvarnost, idući tjedan stiže jedini petak 13. u 2011. Ako sve bude po planu, tada ću vam se javiti s Floride.