Nismo opterećeni datumom

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je da Vlada svaki dan predano radi kako bi uspješno završila pregovore te dodala da se u Vladi ne razgovara o samom datumu završetka pregovora, nego isključivo o tome kako uspješno završiti posao. Ne razgovaramo sada i nismo opterećeni datumom, ovaj ili onaj, vjerujemo da je moguće završiti pregovore do kraja lipnja i dalje radimo kako bi se to dogodilo, izjavila je premijerka komentirajući navode u medijima o završetku pregovora s EU-om 23. lipnja ove godine. Dodala je da će do sjednice Vlade u četvrtak biti dovršeno završno izvješće o Poglavlju 23 koje će na najbolji način ocrtati sve detalje koje je Hrvatska napravila.

Zadnje brušenje izvješća

Uzvratila je i na prozivke za izostanak nužnih reformi. Želim ponoviti za one koji neprekidno propituju provode li se ili ne provode reforme - reforme se provode, i to teške, jer je svako od više od 120 mjerila za otvaranje i zatvaranje Poglavlja jedna velika i zahtjevna reforma koju smo proveli i na to moramo biti ponosni, poručila je. Vjeruje, naglasila je, kako će uskoro doći trenutak kada će o onome što je Hrvatska ispregovarala moći javno mnogo više govoriti, te zahvaliti svima koji su tomu pridonijeli.

Premijerka je danas u Banskim dvorima uručila ugovore korisnicima Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih branitelja te djece smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih branitelja.


Vandoren nezadovoljan potporom ulasku u EU

Šef delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren nije htio izričito potvrditi hoće li naša zemlja do kraja lipnja završiti pregovore s Europskom unijom. Sve ovisi o Vladi i o tome hoće li se ispuniti preostala mjerila za zatvaranje Poglavlja, rekao je. Komentirao je i sve veći euroskepticizam hrvatskih građana. Sadašnja istraživanja pokazuju pad potpore ulasku u EU i ta potpora nije na onoj razini koju ja želim, rekao je Vandoren nakon predstavljanja programa EU-a Kultura od 2007. do 2013. u zagrebačkome Muzeju Mimari.

Europski parlament podupire ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a predsjednik parlamenta Jerzy Buzek kazao je kako vjeruje da Zagreb u lipnju može završiti pregovore s Bruxellesom. Kazao je to u Firenzi nakon razgovora s Busekom predsjednik Ivo Josipović. To ovisi o kriterijima, a ja sam uvjeren da će ti kriteriji u cijelosti biti ispunjeni, rekao je Josipović, dodajući da je riječ o vrlo konkretnoj potpori Europskog parlamenta. Predsjednik u Firenzi sudjeluje na konferenciji o Stanju Unije, a primit će prestižnu nagradu Galileo 2000 za mir.