Deset ponuda za Zračnu luku Zagreb

U prvoj fazi nadmetanja za javno-privatno partnerstvo za Zračnu luku Zagreb (ZLZ) u Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture stiglo je deset ponuda, izvijestio je državni tajnik za infrastrukturu i predsjednik Stručnog povjerenstva za koncesiju novog putničkog terminala ZLZ-a Tomislav Mihotić.

Ponude su, kako je rečeno, dale tvrtke GMR Infrastructure & Flughafen Muenchen; turski IC Ictas Insaat Sanayi ve Ticaret zajedno s IC Ictas Altiapi Yatiramlan ne Istetru i Incheon Int. Airport Corporation; britanski Taw Airport Holding & TAV Construction; američki ADC & HAS Airports, Alpine Bau i FCC Construction; J&P Avax & Athens International Airport iz Grčke; europski operator transportne infrastrukture Vinci Concessions; Hochtief Concessions iz Njemačke; Zaic iz Velike Britanije; Flughafen Zuerich & Strabag te Limak - French Riviera Airports Consortium.

Nakon zaprimanja ponuda slijedi obrada, tijekom koje će se utvrditi tko od ponuđača ne ispunjava propisane uvjete, a koja bi trebala biti gotova do 19. svibnja. Potom će biti raspisan drugi krug natječaja s pozivom kvalificiranim kandidatima za dostavu financijskih ponuda, što bi, prema planu, trebalo biti obavljeno u drugoj polovici lipnja. Planirani rok za odabir najpovoljnijeg ponuđača je kraj rujna, a potpisivanje ugovora predviđa se za listopad. Nakon toga koncesionar do kraja siječnja 2012. treba zatvoriti financijsku konstrukciju. Početak radova očekuje se u drugom tromjesečju 2012. 

Najbitniji uvjeti za ulazak u drugi krug natječaja su da ponuđač ne smije u vlasništvu imati aviokompaniju, mora biti neovisan o državnom proračunu i ne smije imati znatan udio u vlasništvu zračnih luka u krugu od 400 kilometara od zagrebačke. Ponuđači koji žele u drugi krug moraju upravljati zračnom lukom koja je imala prosječno više od deset milijuna putnika u posljednje tri godine, moraju biti bez gubitaka u prethodne tri godine te imati godišnji novčani tijek u zadnjem trogodišnjem razdoblju od najmanje 50 milijuna eura, kazao je Mihotić.

Iz Ministarstva podsjećaju da je ukupna vrijednost te investicije u prvoj fazi 192 milijuna eura.