Jandroković u Istanbulu

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković u Istanbulu sudjeluje na 4. konferenciji Ujedinjenih naroda o najmanje razvijenim zemljama. Na konferenciji Hrvatska sudjeluje kao zemlja donator, koja snažno zagovara međunarodnu pomoć nerazvijenim državama.

Razmotreni su rezultati 10-godišnjeg akcijskog plana za najmanje razvijene zemlje, prihvaćenog na konferenciji održanoj 2001. u Bruxellesu. Raspravljalo se i o novim mjerama i strategijama za održivi razvoj najmanje razvijenih zemalja u idućem desetljeću.

Ministar Jandroković u izlaganju je izrazio zadovoljstvo zbog održavanja konferencije. Rekao je da ona predstavlja nastavak globalnih napora koji se poduzimaju kako bi se opći društveno-politički razvoj u najmanje razvijenim zemljama ubrzao. Istaknuo je da pomoć može biti svrhovita jedino ako je prate opće društvene demokratske reforme kojima je cilj jačanje institucija vlasti, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava.

Tijekom jutra ministar Jandroković imao je i intervju za turski CNN o završnici hrvatskoga pregovaračkog procesa, a tijekom popodneva održat će više bilateralnih sastanaka s ministrima zemalja članica Europske unije.

Jandroković se na marginama konferencije sastao s ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Samuelom Žbogarom. Razgovarali su o aktivnostima hrvatske Vlade u ispunjavanju mjerila potrebnih za zatvaranje preostalih pregovaračkih poglavlja. Ministar Žbogar ponovio je potporu Republike Slovenije za što skoriji dovršetak hrvatskoga pregovaračkog procesa i ulazak Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije.

Jandroković je razgovarao i s estonskim ministrom vanjskih poslova Urmasom Paetom. Paet je ponovio snažnu potporu ulasku Hrvatske u Europsku uniju i izrazio nadu da će sporazum o pristupanju biti potpisan do kraja ove godine.

Jandroković se poslijepodne sastao s ministrima vanjskih poslova Ukrajine i Cipra, Konstantinom Griščenkom i  Markosom Kyprianouom.

Ministar Jandroković sutra će sudjelovati na 121. sjednici Odbora ministara Vijeća Europe, na kojoj će biti predstavljeno izvješće o radu turskog predsjedanja te prioriteti idućeg ukrajinskog predsjedanja Odborom.