Masovna uhićenja u Siriji

Stanje u Siriji i dalje je napeto. Policija nastavlja s masovnim uhićenjima protivnika režima predsjednika Bašara al-Asada. U središtima pobune protiv predsjednika Homsu, Baniji, Deri i dalje nema struje, a prekinute su i telefonske veze.

Vojska nadzire Baniju, obalni grad na sjeverozapadu Sirije, gdje je nastavljeno s uhićenjima, javljaju agencije pozivajući se na sirijske aktiviste za ljudska prava. Uhićeni su organizatori dugotrajnih protuvladinih prosvjeda i istaknuti borci za ljudska prava. U posljednja tri dana uhićeno je više od 450 osoba samo u Baniji. kako bi se zaustavio prosvjedni pokret protiv režima Bašara al-Asada.

Agencije prenose i da je sirijska vojska uz pomoć tenkova u utorak ušla u nekoliko sela u blizini južnog uporišta prosvjednika, grada Dere. Vlasti su ipak oslobodile i dvojicu oporbenih veterana, uhićenih prošlog mjeseca u kampanji slamanja protuvladinih prosvjeda. Oslobođeni su Hasan Abdel Azim i Hazem al Nehar.

Europska unija uvela je zabranu izvoza oružja u Siriju. Najvišim državnim dužnosnicima odgovornim za represiju Bruxelles će zamrznuti imovinu koju posjeduju u Europi te im neće odobravati vize.

Sirijski je ustanak počeo 18. ožujka kad su prosvjednici, nadahnuti ustancima diljem arapskoga svijeta, počeli marš u Deri. Asad je prvo reagirao neodređenim reformskim obećanjima, a u travnju je ukinuo i izvanredno stanje koje je na snazi bilo 48 godina. No kad su prosvjedi nastavljeni, poslao je vojsku da ih uguši, prvo u Deri.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava tvrdi da je u neredima dosad poginuo 621 civil i 120 vojnika. Uhićeno je ili se smatra nestalima čak 8000 ljudi.