Lansiranje Endeavoura 16. svibnja

Američka svemirska agencija NASA odobrila je lansiranje raketoplana Endeavoura 16. svibnja, nekoliko puta odgađano zbog elektroničkog kvara na grijačima povezanim s pomoćnim agregatom space shuttlea.

Endeavour je na svoju 25. i posljednju misiju trebao poletjeti 29. travnja, ali je samo četiri sata prije lansiranja odbrojavanje prekinuto nakon što je posada otkrila tehnički kvar. Nakon toga lansiranje iz Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi odgađano je nekoliko puta.

Raketoplan bi tijekom 16-dnevne misije trebao na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) dopremiti 7-tonski Alfa magnetski spektrometar (AMS) te rezervne dijelove za postaju. Dvije milijarde dolara vrijedan spektrometar trebao bi istraživati svemirske fenomene poput tamne materije i antimaterije.

NASA-ini inženjeri u međuvremenu su locirali problem i tijekom vikenda zamijenili elektroničku kutiju i postavili nove kabele do grijača na agregatu. Popravak je uključio i testiranje drugih sustava raketoplana.

Odgoda lansiranja Endeavoura najvjerojatnije će odgoditi i odlazak u povijest 30-godišnjeg programa space shuttlea, koji je trebao završiti lansiranjem Atlantisa krajem lipnja.

NASA završava svoj program raketoplana zbog velikih troškova i povećanih sigurnosnih rizika te razvoja nove suvremenije svemirske letjelice.

Nakon tog posljednjeg lansiranja Atlantisa NASA će za putovanje u svemir ovisiti od ruskim Sojuzima. Nova generacija američkih svemirskih brodova sigurno neće biti operativna barem do 2015. godine jer još uvijek nije odlučeno koji će projekt naslijediti space shuttleove.