Microsoft kupuje Skype za 8,5 mlrd. dolara

Američki softverski div Microsoft mogao bi uskoro potpisati sporazum o kupnji dobavljača usluga internetskih glasovnih i videopoziva Skype Technologies u visini od 8,5 milijardi dolara, uključujući i njegov dug.

Očekuje se da će dogovor Microsofta i Skypea biti objavljen već tijekom dana, rekao je izvor koji je želio ostati anoniman. Microsoft i Skype odbili su komentirati informaciju o kupnji. Bude li sporazum sklopljen, bit će najveći u Microsoftovoj 36-godišnjoj povijesti.

Microsoft pojačano ulaže u segmente mobilne telefonije i interneta, budući da osobna računala postupno odlaze u drugi plan, što ugrožava njegovu franšizu Windows i Office. Kupnja gubitaša Skypea ne bi utjecala na Microsoftove financije u kratkoročnom razdoblju, a zasigurbo bi pokazala namjeru tehnološkog diva da uspješno konkurira Appleu i Googleu.

Internetska aukcijska kuća eBay kupila je Skype za 2,6 milijardi dolara 2006. godine, a zatim je 2009. prodala 70 posto dionica za dvije milijarde dolara. Skype je sada u većinskom vlasništvu grupe investitora, na čelu s tvrtkama Silver Lake i Andreessen Horowit.