Uskoro zakon o opozivu lokalnih čelnika

Većina saborskih klubova poduprla je prijedlog novog zakona o referendumu, kao i odluku da se taj prijedlog raspravi u redovitoj proceduri. Protiv predloženog zakona izjasnio se samo Klub HDSSB-a, u čije je ime Zoran Vinković pozvao predlagatelja da povuče prijedlog, tekst koji je za govornicom poderao. Dubravka Šuica iz HDZ-a poručila je Vinkoviću da je pravi fenomen u politici - izabran je na SDP-ovoj listi a prešao na krajnju suprotnu stranu u HDSSB.

Na početku rasprave ministar uprave Davorin Mlakar izvijestio je saborske zastupnike kako Vlada prihvaća prijedlog Odbora za Ustav da se s prijedloga novoga zakona o referendumu skine oznaka hitnosti, kako bi ga Sabor raspravio u dva čitanja kako bi se mogli ispraviti eventualni nedostaci. Do konačnog prijedloga zakona o referendumu, Vlada treba predložiti i zakon kojim će se urediti postupak opoziva neposredno izabranih gradonačelnika, načelnika općina i župana, jer to se, rekao je Mlakar, ne određuje zakonom o referendumu.

Josip Leko (SDP) smatra da bi Vlada vrijeme do drugog čitanja zakona trebala iskoristiti kako bi pripremila taj zakon. Oba se zakona, istaknuo je, trebaju istodobno naći u Hrvatskom saboru kako se ne bi stvorila pravna praznina koja bi omogućila pokretanje niza postupaka opoziva. Josip Salapić (HDZ) ocijenio je kako zakon treba u nekim člancima dodatno doraditi te razjasniti nejasnoće. Nužno je, smatra, donijeti zakon u što kraćem roku kako bi se proveo referendum o ulasku u EU. HNS i HSU, kazao je Goran Beus Richembergh, nisu ni za to da o sudbini lokalnih čelnika odlučuje jedna trećina članova predstavničkih tijela, već smatraju da bi se o njihovoj smjeni trebalo pitati i najmanje 20 posto biračkog tijela lokalne ili regionalne jedinice. S tim se složio i Stanko Grčić (HSS).

Zbog složenog postupka u kojem na kraju referendumsko pitanje može odbaciti Ustavni sud laburist Dragutin Lesar boji se da nikada neće biti referenduma na zahtjev građana. Da institut referenduma u Hrvatskoj nije zaživio Damir Kajin (IDS) vidi u propasti referenduma oko Zakona o radu (ZOR), za što je prozvao sindikate i njihovu spregu s vlasti. Lesar mu je odgovorio da od referenduma o ZOR-u nisu odustali sindikati, već Sabor kada je zatražio mišljenje Ustavnog suda i dobio odgovor kako nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma. Odgovorni ste svi vi koji ste glasovali za to da Sabor traži mišljenje Ustavnog suda i nemojte sada kriviti neke druge za propast referenduma, poručio je Lesar.

Prema prijedlogu novoga zakona o referendumu rok za prikupljanje potpisa građana za raspisivanje referenduma produljio s 15 na 30 dana, broj potrebnih potpisa za raspisivanje državnog referenduma i nadalje bi ostao 10%, a na referendumu bi se odlučivalo većinom birača koji su mu pristupili. U pojedinačnoj raspravi i Daniel Srb je poručio da HSP neće poduprijeti predloženi zakon. Ustvrdio je da se njime pokazuje patološki strah u Hrvatskoj od prosvjeda i neposredne demokracije.


Mlakar o o opozivu lokalnih čelnika

U završnom osvrtu na raspravu o prijedlogu novoga zakona o referendumu ministar uprave Davorin Mlakar najavio je da će pitanje opoziva neposredno izabranih načelnika, gradonačelnika i župana Vlada urediti zakonom koji regulira izbor tih čelnika općina, gradova i županija, a ne Zakonom o jedinicama lokalne i regionalne samouprave, kako je to predlagao dio zastupnika.

Odgovarajući na prozivke dijela zastupnika da Vlada kalkulira s rokovima za raspisivanje i održavanje referenduma, Mlakar je rekao kako se Vlada na rok od 120 dana do donošenja referendumske odluke odlučila zbog ustavnih stanki u saborskom zasjedanju, a kako se ne bi dogodilo da zahtjev za raspisivanje referenduma dođe tik pred raspuštanje parlamenta ili stanku.

Ponovio je i da će, prema predloženom, jedna trećina članova općinskih ili gradskih vijeća te gradskih i županijskih skupština samo inicirati raspisivanje tzv. lokalnog referenduma, a da će konačnu odluku hoće li se referendum raspisati ili ne donositi natpolovična većina.

Završnom obraćanju ministra prethodila je žučna rasprava između SDP-ovca Gordana Marasa i dijela HDZ-ovih zastupnica, o tome hoće li nova zakonska rješenja omogućiti referendumsku smjenu zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića.