Bitka za dva posto dionica Ine

Dionice Ine već deset dana miruju na burzi. Trgovinu je blokirala Hanfa jer čeka odgovore na pitanja koje je postavila suvlasniku Ine - MOL-u. Naš je zadatak utvrditi sve činjenice oko vremena i načina stjecanja dionica Ine te vremena i načina slanja poruka investicijskoj javnosti, objasnio je razloge predsjednik Uprave Hanfe Ante Samodol.

Iako je MOL jutros objavio dopis koji je poslao Hanfi, u njemu nema svih traženih odgovora. Naveli su da imaju 17 tvrtki sa sjedištem u Cipru, ali da nijedna od njih nije kupovala Inine dionice u privatnoj ponudi. Ipak, MOL je ponovio da je kupio dionice nakon ponude. Nakon isteka privatne ponude određeni dioničari ponudili su svoje dionice MOL-u koji ih je pristao steći, tj. MOL je ušao u transakcije i sklopio ugovore za stjecanje dionica Ine, stoji između ostalog u dopisu MOL-a.

I tu nastaje problem - Hanfa želi znati tko je prodavač i cijenu dionica. Analitičari tvrde da je cijena sigurno veća od prvotno ponuđenih 1800 kuna, ali ipak je riječ, kažu, o borbi za prevlast u Ini.

Slobodnih dionica Ine postoji manje od 2 posto na tržištu i velika je borba za tih 2 posto jer je bitno tko će imati više glasova na glavnoj skupštini koja je u skoroj budućnosti. I stoga je i ova blokada jedna od pritisaka na MOL da ne bi kupovao te dionice, mišljenja je broker Petar Brkić.

Glavna skupština je za dva tjedna. Među ostalim, trebalo bi se odlučivati i o isplati dividende. MOL traži zadržavanje dobiti, a Vlada isplatu polovine novca.