Dekani rekli "ne" ministru Fuchsu

Na popodnevnoj sjednici iza zatvorenih vrata članovi Senata Zagrebačkog sveučilišta jednoglasno su rekli "NE" resornomu ministru Radovanu Fuchsu i odbili paket novih zakona o znanosti i visokom obrazovanju. Tvrde da oni vode do privatizacije i komercijalizacije visokog školstva. Žele da ih Vlada hitno povuče te da formira radnu skupinu sastavljenu od stručnjaka koji će razraditi nacionalnu strategiju visokog obrazovanja. Smatraju da bi se predloženim zakonima napravilo više štete nego koristi.

U Dnevniku 3 pogledajte što o svemu kaže rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Aleksa Bjeliš te rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin.

Rektori i rektorski zbor smatraju kako je izrada temeljite nacionalne strategije visokog obrazovanja za iduće desetljeće uvjet bez kojega se to područje ne može zakonski regulirati, izjavio je dekan zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Damir Boras

Senat smatra da se Sveučilištu pokušava oduzeti pravo da se bavi znanošću te da bude autonomno. Smatraju da se smanjivanjem upisnih kvota pogoduje privatnim učilištima. U svakom slučaju cijeli niz elemenata u tim zakonima ide na štetu znanosti i visokog obrazovanja, pa i na štetu cijele kulture i znanosti u Hrvatskoj, istaknuo je Ivan Rimac s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Resorni sindikat pak najveću zamjerku ima na dio koji se odnosi na financiranje. Naime, za svaku reformu treba izdvojiti novac, a Ministarstvo, kažu, ni u jednoj stavci nije navelo kako kani financirati ovu reformu. Također, u Sindikatu se pitaju hoće li doista školarine i upisnine biti, kako je najavljeno - besplatne. Sindikalist Vilim Ribić ustrajava u zahtjevima da se uspješnim studentima u cijelosti financira studiranje, a ne tek djelomice, a zadovoljan je reguliranjem radnih odnosa na neodređeno vrijeme, koje su isposlovali za svoje članstvo.

Do besplatnih školarina najviše je stalo studentima. Stoga i oni žele da ih se uključi u donošenje odluka, i to trajno. Studenti očekuju da se jasno definiraju stvari vezane uz studentsko predstavljanje u tijelima odlučivanja, rekao je predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Danko Relić.

Ako se Ministarstvo ogluši o njihove zahtjeve, i studenti i profesori spremni su na akciju. S Filozofskog fakulteta već su najavili moguće prosvjede.