D&B: RH zemlja s blagim rizikom

Bonitetna kuća Dun&Bradstreet ni u svibnju nije mijenjala rejting Hrvatske. I dalje je svrstava među zemlje s blagim rizikom ulaganja, ali navodi da su se ekonomski izgledi poboljšali. Bruto društveni proizvod u 2010. pao je za 1,2 posto, dok je Dun&Bredstreet prognozirao pad od 1,5 posto. Zbog toga su revidirali procjenu rasta BDP-a za ovu godinu na 1,5 posto.

Hrvatske ekonomske izglede bonitetna kuća snažno veže uz završetak pregovora o ulasku u Europsku uniju. U kratkom opisu poslovne klime u Hrvatskoj, D&B se osvrće na Vladin prijedlog zakona o zabrani neregistrirane djelatnosti kojem je cilj smanjiti udio sive ekonomije, koji je, prema procjenama Svjetske banke, u Hrvatskoj veći od 35 posto BDP-a. Čak i niže procjene upućuju na to da je taj udjel mnogo veći od srednjoeuropskog prosjeka, a donošenjem zakona država bi imala koristi zbog veće zarade od poreza i veće zaštite potrošača, stoji u izvještaju.

D&B ocjenjuje da se zaključenje pregovora o pristupanju EU-u, koje se očekuje u lipnju, čini sve više nerealnim pa se postavlja pitanje ulaska Hrvatske u EU 2012. godine. Iako je Hrvatska zatvorila 28 od 35 poglavlja, u izvještaju Europske komisije iz ožujka navodi se kako je potrebno još dosta rada za zaključenje pregovora. Glavni problemi i dalje su pravosuđe, posebno povezano s procesuiranjem korupcije, neriješeni ratni zločini i povratak izbjeglica te restrukturiranje i privatizacija brodogradilišta.

Propuštanje lipanjskog roka može imati ozbiljne negativne posljedice, navodi se u izvještaju. Podsjeća se i na izjavu talijanskog ministra vanjskih poslova Franca Frattinija, koji je ocijenio kako je EU umorna od proširivanja te da Hrvatska može doći u neželjenu situaciju ako ne zaključi pregovore u lipnju. To znači, ističe se u izvještaju, kako bi se moglo dogoditi da njezin ulazak bude odgođen dok susjedne balkanske zemlje ne budu za to spremne.