Tragedija zbog pada sustava veza

Ispitivanjem novih svjedoka na zadarskome Županijskom sudu nastavlja se suđenje bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici. Pred sudskim vijećem svjedočili su glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin i njegov pomoćnik za priobalje Tomislav Vuko.

Jurin je u svom iskazu naglasio kako najvećim problemom tragedije smatra to što je sustav veza bio jako loš te da je Slavica imao slabu komunikaciju s gasiteljima na Kornatu. Najveći je problem cijelo vrijeme bio sustav veze. Mi cijelo vrijeme nismo imali pravu, konkretnu informaciju što se zapravo ondje događa. Ja sam tek oko 17 sati doznao da se ondje nešto dogodilo, kazao je Jurin.

Nisu znali što se događa

Županijsko državno odvjetništvo Slavicu tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku spuštanja iz helikoptera. Osim toga na teret mu se stavlja i kašnjenje akcije spašavanja unesrećenih.

Od ukupno 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, 12 je poginulo, a jedini je preživio Frane Lučić iz Tisnoga na otoku Murteru. Suđenje Draženu Slavici počelo je 23. studenog. Do sada je ispitano osam svjedoka. Sudski poziv za svjedočenje dobio je i bivši ministar obrane Berislav Rončević.