Jandroković na sjednici Odbora ministara

Na marginama sjednice Odbora ministara Vijeća Europe u Istanbulu, potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković održao je bilateralne susrete sa šefovima diplomacija Luksemburga, Švedske, Litve i Španjolske, uputivši im poziv za Croatia Summit koji se u srpnju održava u Dubrovniku.

Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Velikog Vojvodstva Luksemburga Jean Asselborn je rekao kako se nada da će Hrvatska ispuniti preostale obveze i pritom istaknuo kako Luksemburg snažno podupire uspješan dovršetak pregovora i što skoriji ulazak RH u punopravno članstvo Europske unije.

Jandroković se sastao i s ministrom vanjskih poslova Švedske Carlom Bildtom kojemu je također prenio da hrvatska vlada ostaje ustrajna u zaključenju pristupnih pregovora do kraja lipnja. Bildt je rekao kako je dobro upoznat s naporima koje Hrvatska poduzima u pregovaračkom procesu za ulazak u EU i istaknuo kako je spreman pomoći u što skorijem zaključenju pregovora i ulasku Hrvatske u punopravno članstvo Unije. 

Na sastanku s ministrom vanjskih poslova Litve Audroniusom Ažubalisom dvije su strane izrazile želju za daljnjim jačanjem dobrih i prijateljskih odnosa. Ministar Ažubalis je također dao potporu što skorijem ulasku Hrvatske u EU.

Skup u Istanbulu Jandroković je iskoristio i za bilateralni susret sa španjolskom ministricom vanjskih poslova Trinidad Jimenez Garcia-Herrera. Kao i u prijašnjim susretima tema je bila završetak hrvatskih pristupnih pregovora, a ministrica je dala snažnu potporu uslasku Hrvatske u EU.

Na marginama sjednice Odbora ministara Vijeća Europe Jandroković je razgovaro i s državnom ministricom za trgovinu i razvoj u Ministarstvu vanjskih poslova Irske Jan O'Sullivan. Bilo je riječi o suradnji u međunarodnim organizacijama, osobito u sklopu Ujedinjenih naroda. Istaknuto je kako Hrvatska i Irska dijele zajednička načela u području multilateralizma te je dogovorena suradnja i međusobna potpora u multilateralnim tijelima.


Europa pozvana pružiti ruku arapskom svijetu

Pod okriljem Vijeća Europe u Istanbulu skupina istaknutih osoba pozvala je europske zemlje da narodima Bliskog istoka i Sjeverne Afrike pruže ruku i pomognu na putu demokracije. U povodu 121. sjednice ministarskog odbora Vijeća Europe potpisnici pozivaju europske ustanove da donesu globalne politike za jug i istok Mediterana. Svrha je tih politika prenijeti tom dijelu svijeta europska iskustva u pravnoj državi, demokraciji i ljudskim pravima.

Skupina, kojom predsjeda bivši njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer, poziva Europljane da pokažu potrebnu solidarnost prema useljenicima i tražiteljima azila te da taj teret podijele među državama članicama.

Više od 20.000 ilegalnih imigranata iskrcalo se na talijanski otočić Lampedusu otkako je izbila tuniska revolucija i njihova je sudbina izvor napetosti između Italije i Francuske koja ih ne želi primiti.

Osim Fischera, u skupini su bivša potpredsjednica talijanskog Senata Emma Bonino, povjerenik za ljudska prava iz Rusije Vladimir Lukin te bivši visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana iz Španjolske.