Rast cijena dionica treći dan zaredom

Na Wall Streetu su i jučer, treći dan zaredom, cijene dionica porasle, zahvaljujući preuzimanjima na korporativnoj sceni i dobrim makroekonomskim podacima koji upućuju na jačanje svjetskoga gospodarstva.

Dow Jones indeks ojačao je 75 bodova, ili 0,60 posto, na 12.760 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,81 posto, na 1.357 bodova, a Nasdaq indeks 1,01 posto, na 2.871 bod. 

Ulagače je jučer oraspoložila vijest da Microsoft nudi 8,5 milijardi dolara za preuzimanje internetskog telefonskog servisa Skypea. Preuzimanja su uvijek dobra vijest za tržište jer pokazuju da poslovodstva kompanija očekuju bolja vremena i da su ponovno spremna za širenje na tržištu.

Pozitivno su na tržište jučer djelovali i podaci iz Kine, gdje je u travnju izvoz dosegnuo rekordne razine, pri čemu je trgovinski višak skočio na 11,4 milijarde dolara, četiri puta više nego što se očekivalo. To pokazuje da drugo po veličini svjetsko gospodarstvo stabilno raste, te da je potražnja u svijetu i dalje snažna.

Ulagače je ponešto ohrabrio i oporavak cijena sirovina, nakon oštrog pada prošloga tjedna.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,28 posto, na 6.018 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,23 posto, na 7.501 bod, a pariški CAC 1,13 posto, na 4.052 boda, prenosi Hina.