Mercator čeka ponude iz EU-a

Nakon što je Pivovarna Laško odbila zadnju ponudu Agrokora da njezinu četvrtinu trgovačkog lanca Mercator otkupi po cijeni od 221 euro za dionicu, u Sloveniji su ponovno aktualizirana pitanja može li se na novome međunarodnom tenderu dobiti bolja ponuda od nekog strateškog ulagača iz Europske unije.

Sudionici raprave o reformama i stimuliranju stranih investitora, koja je održana u sklopu gospodarskog Foruma 21 što ga je pokrenuo bivši predsjednik Milan Kučan, složili su se da Slovenija treba postati zanimljivija za strane investitore, navodi ljubljansko Delo. Pri tome je direktor državnog fonda KAD Borut Jamnik rekao da Mercator ni u kojem slučaju ne bi trebalo prodavati po dijelovima i uz prijetnju stečajem, aludirajući na postupak koji je vodila uprava Pivovarne Laško. 

KAD je 7-postotni suvlasnik Pivovarne Laško, a Jamnik je nedavno od njezine uprave zatražio sazivanje skupštine dioničara i predložio dokapitalizaciju od 38 milijuna eura, kako bi se pozicija PL-a ojačala u budućnosti.

Nakon što je PL odbio ponudu Agrokora, a cijena dionica Mercatora na Ljubljanskoj burzi pala na trenutačnih 162,30 eura za dionicu, glavni urednik poslovnog lista Finance Peter Frankl piše da je ponuđena cijena, za koju smatra da ju uprava Pivovarne Laško više nikad više neće vidjeti dovela PL u ozbiljnu nepriliku. Stoga on sarkastično primjećuje da je upravi PL-a odluka državnog regulatora, koji onemogućio prodaju, došla kao naručena.

Mercator će prije ili poslije morati biti prodan, a teško će mu se naći strateški partner među velikim europskim trgovačkim tvrtkama koji bi uz to zadovoljio očekivanja u Sloveniji, te bio spreman platiti visoku cijenu za njegove dionice, tvrdi Frankl.