Branitelju štrajkašu glađu pozlilo

Branimiru Dediću, jednom od branitelja koji zbog haških presuda hrvatskim generalima već 23 dana štrajkaju glađu na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, danas je pozlilo, a u bolnicu ga je umjesto vozila Hitne pomoći koje su dugo čekali odvezao taksi.

Branitelj dragovoljac Domovinskog rata Željko Lončarević mobitelom je tri puta pozivao Hitnu pomoć jer je danas oko 13 sati njihovu kolegi u štrajku glađu, branitelju i invalidu Domovinskog rata bez noge Branimiru Dediću naglo pozlilo i pao je u nesvjest. Budući da Hitna pomoć nije dolazila više od sata, čak, kako je rekao Lončarević, sat i 50 minuta, bili su prisiljeni otići do stajališta taksija u Bakačevoj ulici i taksist je kombi vozilom došao po branitelja Branimira Dedića. Dedić je primljen u Traumatološkoj klinici, gdje će ostati tri dana, rekao je Lončarević, dodajući da je to Dediću već treći put da je hospitaliziran.

Lončarević je rekao da su u taksi smjestili još jednog kolegu branitelja štrajkaša glađu, Marija Bibera, kako bi u bolnici primio infuziju. U Traumatološkoj klinici su Biberu, kaže Lončarević, rekli da mora ponovno zvati Hitnu. To su i učinili i Hitna pomoć je Bibera odvezla u bolnicu Rebro. Ondje je dobio infuziju, nakon čega je pušten i večeras se ponovno pridružio kolegama braniteljima u štrajku glađu na Trgu bana Jelačića, rekao je Lončarević.

Dodao je kako je danas Hitnu uz njih zvala i policija.


Đakić primio branitelje koji gladuju

Branitelje koji zbog presuda hrvatskim generalima već 23 dana štrajkaju glađu primio je potpredsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić.

Zamolio sam ih da prekinu štrajk glađu i da zajedno sa svima u hrvatskim političkim vodama te predsjednicom Vlade podupru pravnu bitku za pobjedu nad strašnim optužnicama protiv generala, rekao je Đakić novinarima u Saboru.

Razgovarali smo i o njihovu prijedlogu da se ukine abolicija svima koji su u Hrvatskoj abolirani, rekao je Đakić, dodavši kako im je pokušao objasniti da abolicija ne uklanja izuzeće od odgovornosti svih koji su počinili ratni zločin.

Uvjeravao ih je, dodao je, da će tiha diplomacija i pravni subjekti koji će se boriti za dokazivanje pred drugostupanjskim sudom otkloniti optužbu o udruženom zločinačkom pothvatu koji je stavljen na teret Hrvatskoj, hrvatskim generalima i tadašnjem političkom vrhu.