Strah i podsmijeh zbog proročanstva

Proročanstvo o jakom potresu koji bi danas trebao razoriti Rim izazvao je kod nekih stanovnika strah, kod drugih podsmijeh, a gradski dužnosnici uvjeravaju stanovništvo vječnoga grada da do ponoći neće biti pretvoren u prah i pepeo.

Priča koja se proširila internetom danima dominira blogovima, društvenim mrežama i kontakt-emisijama. To je nagnalo tisuće ljudi da zbog toga ne odu na posao i umjesto toga pođu u parkove ili okolicu grada.

Prema nekim medijskim izvješćima, 18 posto zaposlenih u gradskoj upravi javilo je da je na bolovanju i promet rimskim ulicama brže je tekao. Među najuplašenijim je dijelovima grada kineska četvrt u kojoj su mnogi privatnici zatvorili prodavaonice uz obavijesti da su na vjenčanjima ili da ne rade zbog inventure. Svi su otišli jer se boje potresa, rekao je jedan od uličnih prodavača.

Strah je izazvao jedan od sljedbenika Raffaelea Bendandija koji je umro prije 30 godina i koji je tvrdio da je prorekao brojne potrese, pa i to da će Rim pogoditi razorni potres 11. svibnja 2011. Bendandi je vjerovao da su potresi rezultat kretanja planeta, Mjeseca i Sunca i da su potpuno predvidljivi. G. 1923. predvidio je potres i promašio samo dva dana, što je dalo vjerodostojnost njegovu predviđanju.