Krško - nova zapreka na putu u EU?

Austrijski parlamentarni zastupnik Gerald Grosz priopćio je, nakon posjeta Hrvatskoj početkom tjedna, da bi hrvatsko-slovenska nuklearna elektrana Krško mogla postati kamen spoticanja na putu Hrvatske u Europsku uniju. Hrvatska strana dijeli zabrinutost glede reaktora, priopćio je nakon razgovora u Zagrebu Grosz, koji je nuklearnu elektranu u Krškom nazvao smećem od reaktora.

Grosz, zastupnik stranke Savez za Austriju (BZOe) u austrijskom parlamentu, u ponedjeljak je kao član skupine prijateljstva Austrija-Hrvatska boravio u Zagrebu gdje je razgovarao i s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.

Njegova stranka politički podupire prijam Hrvatske u EU i Hrvatska ispunjava "sve uvjete" za pristup, poručio je u priopćenju u srijedu Grosz, napominjući da je to i naglasio u razgovorima u Hrvatskoj. Činjenica je međutim i to da atomska elektrana Krško predstavlja golemu opasnost za Austriju, Sloveniju i za samu Hrvatsku, upozorio je.

Prema njegovim riječima, Hrvatska stoga mora prije ratifikacije hrvatskog pristupnog pregovora s EU-om u austrijskom parlamentu napustiti sudjelovanje u Krškom ili se sa slovenskim partnerom dogovoriti o prestanku rada elektrane. O tome ovisi i pristanak BZOe-a na pristup Hrvatske, poručio je. Pozvao je i austrijsku vladu da Hrvatsku i Sloveniju nagovore na zatvaranje Krškog.

I zastupnik Slobodnjačke stranke (FPOe) Christian Höbart, koji je također bio u austrijskom izaslanstvu u Zagrebu, priopćio je nakon povratka u Austriju kako smatra da je Hrvatska ispunila sve kriterije za pristup EU-u, ali je također skrenuo pozornost na problem Krškog.

Prema priopćenju Hrvatskog sabora Grosz i Höbart u ponedjeljak su u razgovoru s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem izrazili zabrinutost austrijskih zemalja Koruške i Štajerske blizinom Krškog i uputili molbu da se Hrvatska priključi inicijativi za njezino zatvaranje i okrene alternativnim izvorima energije.