Civilne udruge za unutarnji monitoring

Skupina od 15 hrvatskih organizacija civilnog društva predlaže uspostavu neovisnog saborskog nadzornog tijela u kojem bi manjinu predstavljali političari , a većina bi dolazila iz udruga civilnog društva i akademske zajednice koje će pratiti provedbu reformi u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava (23) u razdoblju od tri godine nakon završetka pregovora.

Ista skupina udruga u veljači je, uoči objave izvješća Europske komisije o ispunjavanju mjerila u poglavlju 23, objavila zajedničko mišljenje prema kojem Hrvatska u tom trenutku - sredinom veljače 2011. godine - nije bila spremna za zatvaranje poglavlja 23. Sada su napravili novo, dopunjeno mišljenje koje ovih dana predstavljaju dužnosnicima Europske komisije zaduženim za proširenje.

I dalje smatraju da Hrvatska još ne ispunjava sve europske standarde u ovom poglavlju, ali ističu da su svjesni širih političkih implikacija daljnje odgode hrvatskog pristupanja EU-u, u smislu političke stabilnosti u Hrvatskoj i na cijelom zapadnom Balkanu, koje EU također mora uzeti u obzir pri odlučivanju o brzini hrvatskog pristupanja.

Stoga, ako Europska komisija odluči zatvoriti poglavlje 23 iz političkih razloga, a ne na temelju objektivne procjene kvalitete hrvatskih politika i provedbenih kapaciteta u ovom području, mi ističemo važnost uspostave formalnog, neovisnog mehanizma monitoringa za najmanje trogodišnje razdoblje od završetka pregovora, kaže se u dokumentu koji je predstavljen Europskoj komisiji.

Jelena Berković iz GONG-a izjavila je novinarima da je riječ o svojevrsnom zaštitnom mehanizmu, koji bi iznutra, iz Hrvatske, trebao osigurati da pokrenuti procesi u reformi pravosuđa postanu nepovratni.

To bi tijelo surađivalo sa zastupnicima Europskog parlamenta i stručnjacima Europske komisije, imalo bi status posebnog izvjestitelja za institucije EU-a i dvaput godišnje bi objavljivalo izvješća. Također se traži da se to tijelo izrijekom navede u pristupnonm ugovoru.

Ako bi se tom mehanizmu omogućio pristup informacijama, podacima i istraživanjima o tome kako se uistinu provodi reforma pravosuđa i kako se ispunjavanju mjerila o procesuiranju ratnih zločina i o zaštiti nacionalnih manjina, onda vjerujemo da bi taj mehanizam bio koristan i za Hrvatsku i za reforme i za Europsku uniju, koja bi dobivala objektivne i vjerodostojne informacije o tome kako Hrvatska napreduje, kaže Berković.

Iza zajedničkog mišljenja o ispunjavanju mjerila iz poglavlja 23 stoji 15 organizacija: B.a.B.e. - Budi aktivna. Budi emancipirana; ZINH - Zbor istraživačkih novinara Hrvatske; Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek; CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje; CMS - Centar za mirovne studije; Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću; GOLJP - Građanski odbor za ljudska prava; GONG, Zelena akcija, Pravo na grad, Centar za LGBT ravnopravnost, KLJP - Kuća ljudskih prava; SDF - Srpski demokratski forum i Transparency International Hrvatska.