Hanfa podnijela kaznenu prijavu

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) reagirala je priopćenjem na neke medijske napise o postupanju Hanfe tijekom nadzora trgovanja Ininim dionicama, navodeći uz ostalo da je spominjanje te agencije u kontekstu curenja povjerljivih informacija neutemeljeno i nema nikave podloge u stvarnim činjenicama.

Agencija napominje kako je radi zaštite svoje nadležnosti, ali i utvrđivanja odgovornosti onih koji su ugrozili njezino područje rada i odgovornosti, pred nadležnim tijelima podnijela kaznenu prijavu, navodi Hanfa u priopćenju koje je objavila na svojim internetskim stranicama.

Mađarski MOL jučer je objavio svoj odgovor Hanfi na zahtjev o dostavi podataka o načinu stjecanja dionica Ine, a uz odgovore na pitanja Hanfe, MOL je u tom odgovoru izrazio ozbiljnu zabrinutost oko postupanja s povjerljivim informacijama i poslovnim tajnama te zamjerio Hanfi na proceduri dostave dopisa.

Hanfa navodi kako su izjave i impliciranje da ne poštuje odredbe Zakona o upravnom postupku netočne i Agencija ih smatra zlonamjernim provociranjem, s obzirom na to da postupak unutar kojeg je od MOL-a Agencija dopisom od 31. ožujka 2011. zatražila određene podatke nužne za daljnji tijek nadzora trgovanja Ininim dionicama nije upravni te kako se to lako može vidjeti iz same oznake klase na predmetnom dopisu.

U Hanfi napominju da se MOL na upućeni dopis nije očitovalo do 29. travnja 2011., a što je i bio razlog suspenzije trgovanja Ininom dionicom te da MOL nije reagirao na Hanfin dopis u razdoblju od 24 dana. Hanfa također napominje kako postupak tijekom kojeg je MOL-u 31. ožujka upućen dopis u kojem se traže određene informacije i odgovori na pitanja nije jedini koji Agencija vodi u ovom predmetu.

Agencija je, dodaju, već nekoliko puta nedvosmisleno obavijestila MOL o neprihvatljivosti metode komuniciranja putem medija i konferencija. Agencija u predmetu nadzora trgovanja dionicama Ine kao i uvijek postupa u skladu sa svojim zakonskim ovlastima, profesionalno i s ciljem zaštite ulagatelja i očuvanja stabilnosti tržišta. U slučaju da Hanfa završi postupak nadzora odgovarajućom odlukom, MOL će biti u mogućnosti zaštititi svoja prava i interese u skladu sa zakonom, navode iz Hanfe, a prenosi Hina.