'Shizofreno' poskupljenje pristojbi

Hrvatski sabor nastavio je zasjedanje raspravom o prijedlogu izmjena zakona o sudskim pristojbama, kojemu je cilj ubrzanje postupka naplaćivanja sudskih taksi. Predloženim izmjenama povećavale bi se pristojbe za izvatke i dokumente iz zemljišnih knjiga i pristojbe na žalbe i revizije protiv presude te na žalbe protiv rješenja o smetanju posjeda.

Svađa Dinka Burića i Vladimira Šeksa - video

Oporba se u raspravi usprotivila povećanju pristojbe za izvatke i dokumente iz zemljišnih knjiga. SDP-ovac Josip Leko tu je mjeru nazvao shizofrenom, u situaciji kada je, rekao je, važno srediti zemljišne knjige. Preispitivanje te odredbe zatražio je i koalicijski HSS. Inače odredbu o ovrsi kod neplaćenih pristojba oporba je iskoristila da upozori, rekli su, na kaos u provedbi ovrha na koji se žale mnogi građani.


"Vlada se ponaša poput feudalca prema kmetovima"


Silvano Hrelja najavio je da Klub HNS/HSU-a neće poduprijeti predložene izmjene jer, kako je rekao, nisu u skladu s teškom gospodarskom i financijskom situacijom. Prigovorio je i najavi da bi se zbog neplaćanja sudske pristojbe pokretale ovrhe, ističući da su građani već frustrirani ponašanjem u hrvatskom društvu da se pokreću ovrhe nad svim i svačim

Protiv predloženih izmjena izjasnio se i HDSSB, u čije je ime Dinko Burić rekao da vlada povećavanjem pristojbi i uvođenjem novih uvodi nove namete, a ni ne pokušava to obrazložiti.

Vlada se ponaša poput feudalca prema kmetovima, kazao je Burić i ponovio optužbe da je HDZ opljačkao hrvatski narod. To je izazvalo reakciju HDZ-ovih zastupnika koji su predsjednika parlamenta Luku Bebića pozivali da zaštiti zastupnike od Burićeve netrpeljivosti i govora mržnje.

Ivan Bagarić (HDZ) istaknuo je da HDZ nije pljačkao Hrvatsku, već pridonio njezinoj neovisnosti, međunarodnoj afirmaciji i euroatlantskim integracijama. Svi koji su pljačkali Hrvatsku su kriminalci, i oni iz HDZ-a, i iz SDP-a, i iz HDSSB-a, IDS-a, neovisno koju stranačku iskaznicu imali, poručio je Bagarić HDSSB-ovom zastupniku.

Damir Kajin (IDS) ističe da glavna poruka zakona ne smije biti "dignimo pristojbe pa će se ljudi manje tužiti", upozorivši da cijena sudske pristojbe sve više onemogućuje građane u ostvarivanju svojih prava pred sudom.


"Povećava se pravna sigurnost građana"

Zakonske je izmjene podržao Klub HDZ-a, u čije je ime Ivo Grbić istaknuo da se njima povećava pravna sigurnost građana.

Državna tajnica u ministarstvu pravosuđa Tatjana Vučetić, predstavljajući izmjene tog zakona, napomenula je kako njegovo donošenje neće ugroziti socijalno osjetljive kategorije jer će niz građana biti oslobođen sudskih pristojbi. Predloženo je da se poveća pristojba za upis u zemljišnu knjigu sa 50 na 70 kuna i da se uvede pristojba za upise u digitalne zemljišne knjige u iznosu od 50 kuna. Za izvadak iz zemljišne knjige, umjesto dosadašnje pristojbe od 20 kuna, plaćalo bi se 50 kuna, što je povećanje za 150 posto.

Pristojba na žalbu na odluku o upisu ili brisanje iz zemljišne knjige povećala bi se sa 250 na 300 kuna. Predlaže se i uvođenje plaćanja pristojbe za ispise baze zemljišnoknjižnih podataka izdanih na zahtjev stranke u iznosu od 30 kuna. Također se predviđa povećanje sudske pristojbe za žalbe za izvanredne pravne lijekove, čime se destimuliraju oni koji u to ulaze s namjerom da odugovlače i razvlače postupke. Te pristojbe ovise o vrijednosti sporova i do sada su se plaćali uvećano na iznos pristojbe za tužbu i protutužbu 25 posto, a po novome bi se plaćali uvećani za sto posto.