Regionalizam i regionalna suradnja

U Poreču je otvorena dvodnevna 2. međunarodna konferencija liberala kojoj je cilj povezivanje EU-ovih integracijskih procesa sa zemljama jugoistočne Europe. Govoreći na otvorenju, Ivan Jakovčić, istarski župan i predsjednik IDS-a, organizatora konferencije, istaknuo je da Hrvatsku treba hitno decentralizirati i regionalizirati.

Po njegovim riječima IDS se već 20 godina zauzima za regionalnu autonomiju Istre, ali i drugih hrvatskih područja i državni regionalni ustroj, ponajprije zato što je sadašnja raspodjela novca nedjelotvorna i nerealna. Jakovčić je ponudio i dvije moguće inačice državne regionalizacije.

Prema prvoj državu bi trebalo regionalizirati na pet do šest područja. Proces bi počeo tako da regije sa svim ovlastima zapisanim u Ustavu postanu Slavonija i Baranja, Dalmacija, Istra i Zagreb. To su regije s jakim identitetom, jakim imenom, prepoznatljive, koje imaju svoju prošlost, sadašnjost i budućnost, kazao je dodavši kako bi postupno uvođenje regionalizma, ako zato ne postoji konsenzus, bilo najbolje rješenje za Hrvatsku.

Prema drugoj inačici sadašnji administrativni ustroj s prevelikim brojem županija treba promijeniti tako da za početak tri županije, među kojima bi bila i Istarska, dobiju ustavne ovlasti. Naravno mogla bi to biti i po jedna županija iz Slavonije i Dalmacije i tako bismo moglo vidjeti kako bi to funkcioniralo jer je sadašnji način, u kojem 90 posto sredstava odlazi u središnju blagajnu, neodrživ, ustvrdio je predsjednik IDS-a.

Sudionike konferencije, predstavnike liberalnih stranaka Europskog parlamenta i Odbora regija, čelnike liberalnih političkih stranaka jugoistočne Europe te lidere regionalnih stranaka pozdravio je i Christian Christ-Thilo, voditelj projekta za zapadni Balkan Zaklade Friedricha Naumanna, koja financijski pomaže održavanje konferencije, ustvrdivši kako je budućnost Europe važan upravo regionalizam.

Marc Gurrero, potpredsjednik Europskih liberalnih, demokratskih i reformskih stranaka (ELDR), kazao je kako je regionalna suradnja potrebna cijeloj Europi.
Hrvatsku trebamo u Europskoj uniji jer ona bez Hrvatske ne može. Želimo da Hrvatska u EU uđe što prije, a ako se to i ne dogodi, europski liberali uvijek će vas snažno podupirati, rekao je Gurrero.

Sutra će biti potpisan i sporazum o suradnji Lige socijaldemokrata Vojvodine i Istarskoga demokratskog sabora.