I Hrvatska na "Knjiškoj kuli babilonskoj"

Golema umjetnička instalacija argentinske umjetnice Marte Minujin "Knjiška kula babilonska" ("Torre de Babel de Libros"), na kojoj su zastupljene i hrvatske knjige, svečano je otvorena na trgu San Martinu u glavnom argentinskom gradu, u povodu imenovanja Buenos Airesa UNESCO-ovom svjetskom prijestolnicom knjige, objavilo je hrvatsko veleposlanstvo u Argentini.

Buenos Aires angažirao je Martu Minujin za monumentalnu umjetničku instalaciju spiralnog tornja visokog 25 metara, na devet katova, napravljenog od 30.000 knjiga iz cijelog svijeta. U projektu su sudjelovala veleposlanstva brojnih zemalja donacijom knjiga na svojim jezicima, kao i brojni građani Buenos Airesa i turisti.

Veleposlanstvo RH u Buenos Airesu sudjelovalo je u projektu doniravši tristotinjak knjiga. Na zahtjev umjetnice radi se prije svega o knjigama posvećenima hrvatskoj povijesti, zemljopisu, umjetnosti te hrvatskim književnim klasicima i novijoj hrvatskoj književnosti.

Među ostalima, donirane su knjige "Leksikon hrvatskih pisaca", "Hrvatski pravopis", "Hrvatska gramatika", monografija "Hrvatski ratnici", "Povijest Hrvata", "Hrvatska u Jugoslaviji" te, primjerice, djela Antuna Šoljana, Vladimira Vidrića, Ivana Slamniga, Slavka Mihalića, Antuna Gustava Matoša, Ksavera Šandora Gjalskog, Augusta Šenoe, Vesne Parun, Josipa Pupačića, Dragutina Tadijanovića, Tina Ujevića, Gorana Tribusona, Dinka Šimunovića, Ivana Aralice, Marije Jurić Zagorke, Ivane Brlić Mažuranić, Dobriše Cesarića, Dragutina Domjanića, Ive Brešana, Ivana Gundulića, Marina Držića.

Kula će biti otvorena sljedećih 17 dana. Na dan zatvaranja, 28. svibnja, određeni broj posjetitelja moći će se popeti na kulu i uzeti jednu knjigu. Nakon manifestacije, ostatak knjiga preselit će se u prvu višejezičnu knjižnicu u Buenos Airesu, gdje će se nalaziti knjige na pedesetak jezika.