NATO-ovi napadi na Gadafijevu rezidenciju

U NATO-ovim zračnim napadima pogođena je rezidencija Moamera Gadafija. Akcija je pokrenuta samo nekoliko sati nakon što se libijski vođa pojavio na televiziji, prvi put otkako su prije gotovo dva tjedna u zračnom napadu ubijeni njegov sin i troje unučadi.

Libijski dužnosnici, koji su novinarima pokazivali mjesto napada u Gadafijevoj rezidenciji Bab al-Aziziji, rekli su da je ubijeno troje ljudi, a 25 ozlijeđeno. Ugao dvokatnice je raznesen, na ulicu su pali komadi betona, a na dva mjesta pokraj zgrade ostali su duboki krateri. Ta je zgrada već nekoliko puta bila meta NATO-ovih zračnih napada.

Vladin glasnogovornik Musa Ibrahim novinarima je rekao da je NATO pogodio područje blizu mjesta na koje svaku večer dolaze deseci Libijaca, čak i s obiteljima, i izvikuju slogane potpore Gadafiju. NATO još nije komentirao te tvrdnje. NATO nema morala. Nitko nema pravo libijskome narodu reći "Maknite se iz gradova kako bismo vas bombardirali". Ovo je naša zemlja. Ponosimo se njome. I dalje ćemo biti narod boraca, rekao je Ibrahim. 


Gadafi se pojavio u javnosti

Prije toga Gadafi se u jednom tripolijskom hotelu sastao s plemenskim vođama. To mu je prvo pojavljivanje u javnosti otkako su 30. travnja u zračnom napadu na rezidenciju Bab al-Aziziju ubijeni njegov najmlađi sin i troje unučadi.

Poručujemo svijetu - ovo su predstavnici libijskih plemena, rekao je Gadafi gledajući prema svojim gostima i imenujući neke od njih. Iza njegovih leđa mogao se primijetiti velik televizijski ekran i prilog televizije Al-Jazeere. Novinari su utvrdili da je u kutu ekrana datum 11. svibnja.

Strani novinari smješteni u tom hotelu kažu da je dio zgrade bio zatvoren tijekom sastanka i oni nisu vidjeli Gadafija, što je u suprotnosti s njegovim prijašnjim pompoznim ulascima na glavna vrata s cijelom svitom. Ranije tijekom dana libijski ustanici nanijeli su mu težak poraz - osvojili su zračnu luku u opkoljenoj Misrati, prenosi Hina.

Četiri mjeseca nakon početka ustanka Gadafi se još drži na vlasti, iako mu NATO od 31. ožujka bombardira vojne i zapovjedne strukture. Sukob je u pat-poziciji, Gadafi drži zapad zemlje, a pobunjenici su ukopani u svojim istočnim uporištima i u džepovima na zapadu.