Dodik pristao odgoditi referendum

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za beogradski Blic da je, kao znak dobre volje, RS pristao odgoditi referendum o sudu i državnom odvjetništvu BiH. Dodao je kako s nestrpljenjem iščekuje odluku visokog predstavnika Valentina Inzka o sudbini referenduma, ali da RS ima pripremljenu izlaznu strategiju, bez obzira na odluku.

U procesu smo intenzivnih razgovora s određenim europskim strukturama na koji način naći izlaz. Ako u razgovoru s Europom osiguramo da jakom izjavom važan i visokopozicionirani čovjek EU-a kaže da su naši zahtjevi opravdani i točni,  referendum gubi smisao jer je njegov cilj da dođemo do rješenja. Kako god se ponašala Europa, pa i Amerika, oni će morati dati tražene odgovore na ova pitanja jer je realnost u BiH nespojiva s pravnim sustavom i u Europi i u Americi, kazao je Dodik.

Upitan hoće li RS poduzeti neke radikalnije poteze ako Inzko poništi odluku parlamenta RS-a o referendumu, rekao je kako će samo nastojanje da međunarodna zajednica sruši odluku dovesti RS u poziciju da preispita svoje ponašanje. Svaki daljnji korak u BiH bit će uvjetovan našim zahtjevima za referendum, a postavit ćemo i druga pitanja, dodao je. Na pitanje očekuje li da će Inzko radikalizirati problem i smijeniti ga, Dodik je kazao kako će u tom slučaju zatražiti mišljenje naroda dodavši da njega nije birao Inzko niti se njemu zaklinjao.


Inzko Dodiku dao 'još dan, dva'

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko u Washingtonu se sastao sa zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom. Izvijestio ga je o opasnom pogoršanju stanja u BiH zbog odluke vlasti RS-a da raspišu referendum kojim bi doveli u pitanje opstanak Suda i Tužiteljstva BiH, javlja Dnevni avaz.

Nakon razgovora Inzko je najavio da bi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik mogao biti smijenjen. Kazao je kako je za to dobio nikad veću potporu međunarodne zajednice. Za ove dvije godine koliko sam visoki predstavnik imam najjaču moguću potporu međunarodne zajednice, kazao je Inzko potvrdivši kako će sam poništiti odluku o referendumu ne učine li to vlasti RS. Dodao je kako se na odgovor iz Banje Luke može čekati još dan, dva ili koji dan više no daljnjih odgoda neće biti.

Američke sankcije Dodiku?

Dnevni avaz objavio je prije da je američka administracija pripravna uvesti kaznene mjere protiv dužnosnika Republike Srpske za koje se ocijeni da ugrožavaju provedbu Daytonskoga sporazuma. SAD je spreman Dodika i njegove suradnike na crnu listu koja podrazumijeva zamrzavanje pokretne i nepokretne imovine u inozemstvu, zabranu izdavanja viza, ali i druge mjere. SAD bi na taj način podupro moguće sankcije koje bi dužnosnicima Republike Srpske odredio EU.