Europsko gospodarstvo raste malo više

Europski gospodarski oporavak učvrstit će se u sljedećem razdoblju, procijenio je u najnovijim prognozama Međunarodni monetarni fond (MMF) povisivši svoje procjene rasta za Europu te potvrdivši ranije procjene za Hrvatsku.

Europsko gospodarstvo bi tako u tekućoj godini trebalo porasti po stopi od 2,4 posto, u odnosu na 2 posto iz redovitih proljetnih prognoza, ističu u MMF-u. Podignuta je i prognoza rasta za 2012. i to na 2,6 posto, s prethodno prognoziranih 2,2 posto.

Za podregiju nove Europe, koja uz Tursku, Poljsku, Rumunjsku, Mađarsku, Bugarsku, Srbiju, Litvu i Latviju obuhvaća i Hrvatsku, u MMF-u očekuju gospodarski rast u visini od 4,3 posto i ove i iduće godine. U redovitim proljetnim prognozama predvidjeli su rast u visini od 3,7 posto u tekućoj te 4 posto u 2012. Za hrvatsko gospodarstvo MMF procjenjuje u ovoj godini stopu rasta od 1,3 posto, a u idućoj od 1,8 posto, što je u skladu s proljetnim prognozama.

Prognoze rasta za takozvanu podregiju razvijene Europe, koja uz 17 članica eurozone obuhvaća Veliku Britaniju, Švedsku, Švicarsku, Češku, Norvešku, Dansku i Island, potvrđene su na 1,7 posto u tekućoj te na 1,9 posto u 2012.

Glavna je poruka ove prognoze mirno samopouzdanje. Europa općenito dobro napreduje, i ona zapadna i ona istočna, ocijenio je Antonio Borges, ravnatelj MMF-ova europskog odjela.