Danska uvodi kontrolu granica

Mađarsko predsjedništvo Europske unije podupire slobodno kretanje unutar europskih granica te smatra da svaki potez uvođenja unutarnjih graničnih kontrola mora biti privremen, dok je Europska komisija također zatražila jasne informacije o danskoj odluci o uvođenju graničnih kontrola.

Danska je nakon deset godina u srijedu najavila da planira ponovno uvesti granične kontrole na granicama prema Njemačkoj i Švedskoj. Kako je rekao ministar financija Claus Hjort Frederiksen, postignut je dogovor da se kontrole uvedu što prije, i to vjerojatno za dva do tri tjedna. Europska komisija zatražila je od danskih vlasti pojašnjenja odluke o uvođenju kontrola i upozorila da bi se moglo raditi o kršenju prava slobodnog kretanja.

Ministri unutarnjih poslova članica EU-a sastaju se u četvrtak na izvanrednom sastanku u Bruxellesu kako bi raspravili pitanje uvođenja nadzora nad granicama u schengenskom prostoru. Na tom sastanku uz predstavnika  predsjedateljice EU-a Sandora Pintera sudjelovat će i danski ministar unutarnjih poslova kao i povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem.

Danski ministar za integracije Soeren Pind izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da njegova vlada ne namjerava uvesti kontrolu putnika na državnim granicima, nego da su tamo raspoređeni carinici zbog borbe protiv kriminala, a Europska komisija i zastupnici Europskog parlamenta traže objašnjenje za taj potez.


Reakcija na reakciju

Nećemo uvesti kontrole putovnica na našim granicama. Mi se suočavamo s velikim prekograničnim kriminalom i želimo riješiti taj problem. Riječ je o poslu carinika koji skenerom kontroliraju sumnjiva vozila. Druge države to također čine i tu nije riječ o kontroli putovnica ni o zatvaranju granica, rekao je danski ministar za integracije Soeren Pind po dolasku u Bruxelles na izvanredni ministarski sastanak na kojem je glavna tema sloboda kretanja unutar schengenskog prostora i priljev migranata iz sjeverne Afrike.