Veliko curenje vode iz Fukushime?

Uprava japanske nuklearke Fukushime Daiichi, oštećene prije dva mjeseca u potresu i tsunamiju, objavila je da je ponovno zabilježeno curenje radioaktivne vode iz pogona. Radnici u nuklearki upumpavaju vodu u četiri reaktora kako bi ih rashladili nakon razornog potresa 11. ožujka i tsunamija. Mora se raditi o velikom curenju, kazao je upravitelj pogona Junichi Matsumoto na konferenciji za novinare.

Razina vode u komorama sa šipkama urana pala je oko pet metara ispod predviđene razine. Dijelovi goriva vjerojatno su se otopili i pali te pritom možda oštetili komoru i probili rupu, dodao je. U drugom reaktoru nuklearke prošlog se mjeseca pojavilo slično curenje koje su radnici uspjeli zaustaviti tekućim staklom i drugim tvarima. Jučer je curenje zaustavljeno kod skladišta reaktora 3, najbližeg moru.


Vlada odgodila odluku o pomoći TEPCO-u

Japanska vlada odgodila je donošenje odluke o milijunskoj pomoći vlasniku nuklearke. Procjenjuje se da će Tokyo Electric Power (TEPCO) za odštete žrtvama morati izdvojiti 62 milijarde dolara. Vladajuća većina u parlamentu najavila je da bi vlada mogla spriječiti kolaps kompanije opterećene dugovima i njezin bankrot zbog odštetnih zahtjeva. Kompanija bi se stavila pod nadzor vlade na deset godina, a osnovao bi se fond u kojem bi sudjelovale i druge nuklearke, a kojim bi se finacirali troškovi saniranja nuklearnih nesreća.


Klanje stoke kod Fukushime, radioaktivan čaj kod Tokija

Japanska vlada zatražila je, uz pristanak vlasnika, klanje tisuća grla stoke u zoni od 20 kilometara ugroženoj radioaktivnošću iz nuklearne centrale Fukushime. Vlasnici će dobiti odštetu. Više od 10.000 krava ostavljeno je u ograđenim prostorima gdje je veliki dio uginuo od gladi.

Radijacija od 570 bekerela cezija po kilogramu otkrivena je na listovima čaja u Minamiashigari, u prefekturi Kanagawa, jugozapadno od Tokija, objavile su mjesne vlasti. Prefektura je privremeno prekinula prodaju čaja i zatražila povlačenje već poslanih pošiljki, premda se ta razina radijacije ne smatra opasnom za ljude. To je prvi put da je povišena razina radijacije otkrivena u poljoprivrednim proizvodima u toj prefekturi.