Razočaranje ako vas zanima samo novac

Trinaesti sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Hrvatska-EU održava se danas i sutra u Dubrovniku. Glavne teme su proces pregovora i odnosi Hrvatske i EU-a, poglavlje 23, europsko gospodarstvo i tržišno natjecanje te komunikacija s građanima u kontekstu priprema za referendum o članstvu u EU-u.

Prvo je održan okrugli stol, na kojem je bilo riječi o tijeku procesa pregovora te o odnosima EU-a i RH. Okrugli stol organiziralo je izaslanstvo Hrvatskog sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH i EU-a, u suradnji s Europskim domom Dubrovnik. Sudjelovali su članovi izaslanstva Hrvatskog sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH i EU-a, šef Delegacije EU-a u RH Paul Vandoren, zastupnici u Europskom parlamentu, predstavnici nevladinih organizacija, gospodarstvenici i novinari iz Dubrovnika te dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Tijekom rasprave najviše je bilo riječi o sredstvima iz europskih fondova. Njemački predstavnik u EP-u Berndt Posselt rekao je da europski fondovi i njihova sredstva nisu glavna tema kad je u pitanju približavanje EU-u. Istaknuo je kako bi se stanovnici Njemačke razočarali u slučaju da se Hrvati zanimaju samo za novac iz EU-a.

Predstavnik dubrovačke nevladine udruge Domovina govorio je o slučaju izgradnje golfskih igrališta na Srđu te o Zakonu o golfu, na što su predstavnici EP-a kazali kako bi problem takve izgradnje na Srđu trebalo rješavati na lokalnoj razini.

Tema druge radne sjednice su europsko gospodarstvo i tržišno natjecanje, regionalna politika i prekogranična suradnja te komunikacija s građanima u kontekstu priprema za referendum o članstvu Hrvatske u Uniji.