Demjanjuk osuđen na pet godina zatvora

Njemački sud osudio je na pet godina zatvora Johna Demjanjuka zbog sudjelovanja u ubijanju 27.900 židova u nacističkom logoru Sobiboru.
Minhenski sud je presudio da je 91-godišnji Demjanjuk kao čuvar u logoru Sobiboru u Poljskoj pomagao u masovnim ubojstvima tijekom Drugog svjetskog rata. Njegovi su odvjetnici najavili žalbu na presudu. Zbog poodmakle dobi Demjanjuk će biti pušten iz zatvora do okončanja žalbenog postupka, priopćio je sud.

Demjanjuk, rođeni Ukrajinac, tvrdio je da je 1941. unovačen u Crvenu armiju, da su ga nacisti zarobili te da je ostatak rata proveo kao ratni zarobljenik. Njemački tužitelji iznijeli su dokaze koji su ga identificirali kao čuvara u Sobiboru.

Kako nije bilo živih svjedoka njegovih zločina, tužitelji su se uvelike oslanjali na dokumente iz razdoblja rata, prvenstveno nacističku iskaznicu s njegovom slikom za koju je obrana tvrdila da je sovjetska krivotvorina.

Suđenje je počelo 30. studenoga 2010. godine, a Demjanjuk je sudski proces koji je trajao 18 mjeseci pratio iz invalidskih kolica, a ponekad i s ležaja. Njegova je obitelj tvrdila da je preslabog zdravlja da podnese suđenje.